10.10.2012 13:18

Велико Търново ще си сътрудничи с един от най- престижните райони на Будапеща

По инициатива, по покана и за сметка на българската общност в район „Зуглу” на Будапеща делегация от общината, водена от Заместник кмета на общината, г-жа Снежана Данева, посети района.

Над 7 000 българи живеят в един от най- престижните и сигурни квартали на унгарската столица.

С решение на общинският съвет за празника на Зуглу е поканена делегацията от Община Велико Търново.

Представителите на делегацията от Велико Търново са присъствали на откриването на фото изложба „Зеленчуковите градини в Зуглу в миналото”.В рамките на изложбата са били представени първите зеленчукопроизводители, които са били преселници от региона на Велико Търново. Тази изложба ще бъде предоставена и показана в рамките на празничната програма на Старата столица през март 2013 г.

Наследниците на българските градинари са много добре представени и много добре приети в местната общност. Те се ползват в(с) добро име и престиж, имат свои представители в органите на местното самоуправление.

Делегацията от Община Велико Търново е присъствала на дискусия „Околната среда и градинската култура”, в рамките на която е била направена обширна презентация на парковете на Велико Търново.

В рамките на празничната програма са били връчени удостоени със звания и награди почетните граждани на квартала, както и на граждани, които имат съществен принос за развитието на общността в различни сфери. Преди това основно събитие в празничната програма град Велико Търново е представил фото изложба със снимки на града  Изпълнението на традиционни български мелодии от гайдар, който е пътувал с делегацията е трогнал и развълнувал присъстващите на празничното събитие.

Госпожа Снежана Данева е представила кандидатурата на Регион Велико Търново за европейска столица на културата през 2019 година.Тя е отправила призив към Зуглу и представители на техните побратимени градове, да окажат помощ и подкрепа на кандидатурата. Декларирана е и е засвидетелствана пълна подкрепа и съдействие от страна на Зуглу и на всички техни побратимени градове, както и за контакти с град Печ, който е бил унгарският град – европейска столица на културата.

Г-жа Снежана Данева заедно с кмета на район Зуглу г-н Ференц Папчек, който е и депутат в унгарският парламент, са подписали Декларация за сътрудничество, официалното подписване на договора ще стане при посещение на делегация от Зуглу за празника на Велико Търново на 22 март през следващата година.

В рамките на посещението делегацията от Община Велико Търново е имала възможността да посети Парламента на Унгария, да разгледа културните забележителности и да почерпи опит от работата на местното самоуправление на Зуглу.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.