27.02.2017 15:17

Кметът Даниел Панов апелира за по-бързо залесяване на районите със санитарна сеч

Кметът на Велико Търново Даниел Панов апелира по-бързо да бъдат залесени държаните горски територии, засегнати от санитарна сеч. Най-голям е техният дял в района на Прохода на Републиката „Хаинбоаз”, а причината е съхнене и гниене на боровете.
Въпросът бе поставен пред директора на Държавно горско стопанство „Болярка” инж. Йордан Бобонков, който присъства на разширената работна среща между Даниел Панов, кметове и кметски наместници на населени места от общината. Даниел Панов призова залесяването да бъде ускорено, за да не възникнат предпоставки за свличания на земни маси.
Кметовете и кметските наместници сигнализираха за увредени пътни настилки при движението на камионите, превозващи дървесина. Инж. Йордан Бобонков пое ангажимент, че до края на седмицата лично ще обходи пътищата в района на Ялово, Габровци и други населени места, а Държавното горско стопанство ще покрие разходите по отстраняване на щетите. Решено бе да бъде намален обемът на товарите на курс, а от регионалната автомобилна инспекция да бъде изискана проверка на местата за претоварване на дървесината.
На територията на община Велико Търново няма общински язовири, които да създават реална опасност. През тази година ще започне изготвянето на техническите им паспорти на общинските язовири. Вече е назначен оператор хидроинженер, който следи за състоянието на водоемите. Задължение на кметовете и кметските наместници е да извършват наблюдение над язовирите и при необходимост да сигнализират за проблеми.
По време на срещата бяха обсъдени и текущи въпроси, свързани с бюджетите на кметствата и кметските наместничества. Преразходът за снегопочистването ще бъде възстановен. От фирмата, отговаряща за зимната поддръжка на третокласната пътна мрежа ще бъде изискано да почисти инертните материали от участъците, минаващи през населени места от общината.
На финала на разговора кметът Даниел Панов припомни, че и през настоящата година програмата на Община Велико Търново „Местни инициативи” е с увеличен бюджет, с размер 450 000 лева. Той призова кметовете и кметските наместници да не се поддават на политически провокации и да защитават проектите си за инфраструктура и благоустрояване.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.