14.02.2017 14:00

Даниел Панов гостува в Килифарево и Лясковец за Трифон Зарезан

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов гостува в Килифарево, където по традиция се проведе традиционния ритуал по лозова резитба по случай празника Трифон Зарезан. Над 200 местни жители и гости си пожелаха годината да е здрава, успешна, а лозята – много плодородни.
Празникът започна с шествие от  централния площад „България” до Историческия музей, в чийто двор се проведе ритуалът. Веднага след благослова кметът на Велико Търново Даниел Панов хвана ножицата и заедно с председателя на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, кмета на Килифарево Димитър Събев и ректора на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" проф. Христо Бонджолов подрязаха лозовите клони.
Даниел Панов пожела на всички присъстващи да бъдат здрави, да уважават, съхраняват и предават народните традиции и обичаи. „Празници като днешния са неизменна част от българската идентичност. Това е българщината. Като малък помня, как моето семейство честваше този празник и спазваше народните обичаи. Българските празници винаги са събирали хората на едно място и са ги обединявали. Нека бъдем единни, да не позволяваме политиката да ни разделя, да работим заедно населените места да стават още по-хубави”, обърна се към жителите и гостите на Килифарево Даниел Панов. Той отправи поздрави към археолозите, които също празнуват на днешния 14 февруари, както и към всички, които се чувстват влюбени.
Даниел Панов гостува и в съседното на Велико Търново градче Лясковец, където също традиционно празнуват Трифон Зарезан с общоградско тържество и ритуал. Резитбата на лозята се проведе в една от крайградските местности.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.