06.04.2017 16:00

Ганчо Карабаджаков откри първото събитие в реставрираният обект „Шишманова баня“

Заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков откри ромски фестивал- първото събитие в реконструираният средновековен обект „Шишманова баня“.
Заместник-кмета приветства всички участници в събитието и гостите с думите:
„За всички Вас днес вълнуващ и специален ден. Специален е, защото за пръв път от десетилетия насам имаме удоволствието да открием събитие като Вашето в Шишмановата баня, която е поредния реставриран обект, завършващ ансамбъла от сгради в района, който е бил особено важна част в Столичния град през Средните векове. Тук е мястото и сега е времето да изкажем благодарност, от името на цялата ни общност към програмите на Европейското икономическо пространство, към Посолството на Норвегия и посланика на страната у нас за личната й ангажираност с реализацията на проекта“, каза Ганчо Карабаджаков.
Той допълни, че Шишмановата баня е особено важна като символ и с това, защото показва как културните различия могат да ни свързват взаимно, да ни обогатяват и да спомагат за развитие на диалога в обществото.
„Радвам се, че децата ще имат възможност да получат интересни уроци на открито по българска история, да видят демонстрации на традиционни занаяти и приложни изкуства. Надявам се този фестивал да е приятен и полезен за всички тях“, каза Ганчо Карабаджаков при откриването на фестивала.
Възстановяването на паметник „Шишманова баня“ за консервация, реставрация и експониране на недвижимата културна ценност бе извършено в рамките на проекта „Културното наследство на град Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие“ на обща стойност 725 000 лева, а финансиране е осигурено по мерките на Европейското икономическо пространство.
В рамките на проекта бяха извършени дейности по укрепване на западните зидове. надградени са останалите стени, възстановени са същинският под, както и пилоните от хипокаустната система до действителната им височина през средните векове. Монтирана е и пасарелка за разглеждането им.
Всички строителни дейности са извършени по модела на запазените останки и въз основа  на извършваните в продължение на десетилетия археологически проучвания. Построена е каменна ограда между паметника на културата и улицата, монтирана е и стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.