07.04.2017 14:11

Община Велико Търново и Италиански културен институт представят абстрактна живопис и скулптурни произведения

Престижното културно събитие ще бъде открито на 11 април в 17,30 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

Една древна земя като България, богата на символи и съдбовно привличане, както за западната култура, така и за източната от всички времена, не може да не докосне съзнанието на творец като Анджела Окипинти - една от най-оригиналните  фигури в съвременната италианска живопис, която с разоръжаваща семплост превръща ежедневието в космическа хармония. 
С тази изложба, Италианският културен институт предлага тенденции, скъпи на критиците и съвременните художници, а именно възможност за преоткриване, с някои лирични акценти, на емблематични исторически места от тези земи, които по някаква причина са били променени от човешкото присъствие. Защо намесата на човека е променила облика на пейзажа, концентрирайки се на определени места, вместо на други? Творчеството на Анджела Окипинти съчетава история и мит, от които възникват въпроси относно загадките, които са ги характеризирали.
Целта на експозицията е да подчертае постоянното взаимодействие с творбите от миналото, чийто глас понякога не чуваме. Тя иска да привлече духовното пространство на изкуството, за да започнем едно пътуване във времето, в което разказът за съществуването на Човека и Вселената е бил универсален и е превръщал времето в пространство.
Само миналото ни помага да разберем по-добре настоящето. Чрез скулптурните си форми и живописните платна, творбите разказват за духовността, която свързва свещеното с тленното, деня с нощта. Срещи и взаимодействие между минало и настояще се превръщат в човешки преживявания. Значението на свободата, която е в основата на избора на свободните платна, иска да ни обгърне, за да влезем с синхрон с античните творби, които се съхраняват в музея. В последствие, чрез водещата нишка на съвременната творба, успокояваща ни в началото, можем да установим хармония с миналото.
За целта инсталациите не са инвазивни - намерението им е само да привлекат вниманието към познати, но все още невидяни форми. Това е изложба, която не закрива, а облича с познати аксесоари едно тяло, а именно музея и неговата постоянна експозиция, за да изпъкнат още повече. 
Същността на един народ заживява отново и се регенерира чрез символи, история и човешки преживявания, предадени от хиляди мълчаливи гласове и в същото време настойчиви, обуславящи, запечатани от неуловими сигнали, които задават ритъма на растежа на всеки един от нас.  
Поведението, отношението, усещанията на всеки човек, който живее на дадено място,  несъзнателно изразяват обобщение от безброй истории, действия, мечти, поражения и победи от хилядолетия. Митът се пресича със символизма и неизбежно се обогатява всеки ден. Ние сме главните действащи лица в този хилядолетен процес.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.