12.10.2012 16:48

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов участва в стартирането на проект за изграждане на диагностичен център за онкологични заболявания в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”

Официален старт на строително-ремонтните  работи по изграждането на регионалния диагностичен център за онкологични заболявания в областната болница „ Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново даде днес зам.-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова в присъствието на кмета на общината и областният управител.

 Проектът се реализира по Оперативната програма „Регионално развитие” на Министерството на здравеопазването и е на стойност 7 054 463 лева. Той е част от средносрочната инвестиционна  програма по схема за безвъзмездна финансова помощ „ Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации” с общ бюджет 148 млн. лева.„Проектът започна преди година и половина и обхваща 13 лечебни заведения.

 При проектните оценки областната болница във Велико Търново получи най-високата", сподели пред екипа, гости и журналисти днес зам.-министър Димитрова.

Дейностите са с продължителност 23 месеца. „ Около четири месеца ще се извършват строително-ремонтни работи за реконструкция на помещенията. Надяваме се в средата на следващата година регионалният диагностичен онкоцентър в здравното заведение да започне работа”, коментира директорът на д-р Людмил Гецов. Той уточни,че в него ще работят 25 специалисти. Диагностичната апаратура ще се ползва както в болничната помощ чрез клинични пътеки, така и с направления в доболничната чрез ДКЦ ”Д-р Стефан Черкезов” и на практика ще е безплатно за пациентите.

23 000 пациенти годишно ще имат достъп до качествена здравна помощ, правилно диагностициране и адекватно лечение предвижда екипа на проекта. В центъра ще бъдат обособени помещения за ядрено магнитен резонанс, компютърна томография, ултразвукова литотрипсия, както и рентгенова лаборатория, помещение за ехограф, ендоскопски изследвания и др.  Ще бъде закупено и монтирано модерно медицинско оборудване в размер на 4 713 320 лева.

"Изпълнението на проекта има важно място в повишаване качеството на здравеопазването и предлагането на здравни услуги в община Велико Търново. Радостен съм, че гражданите на нашата община, на областта и дори на съседни области ще имат възможност да получат модерни и качествени здравни грижи”, подчерта на тържеството кметът Даниел Панов.

В двора на лечебницата бе направена и символична първа копка на строително-ремонтните работи.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.