15.10.2012 15:50

Кметът на Община Велико Търново г-н Даниел Панов заедно с Министъра на МРРБ г-жа Лиляна Павлова направиха презентация на тема :"ОПРР малко преди финала – успехи и проблеми по пътя на изпълнението"

Кметът на Община Велико Търново г-н Даниел Панов заедно с Министъра на МРРБ г-жа Лиляна Павлова  направиха презентация  на тема: ”ОПРР малко преди финала – успехи и проблеми по пътя на изпълнението” по време на първото заседание на Годишната среща на местните власти, провеждаща се в гр. Пловдив.
Господин Панов представи гледната точка на общините, както по предимствата, така и по проблемите във връзка с подготовката и изработването на проектите по ОПРР, както и при тяхното изпълнение и отчитане.
Основните тези в презентацията можете да видите в резюме.

С какво можем да се похвалим?
На първо място, огромните за нашите мащаби инвестиции в общинска инфраструктура дадоха нов облик на много градове в страната. Специално за нас, общините, европейският ресурс се оказа основният, а през последните години и единствения инвестиционен ресурс. Затова подготвихме много проекти – на практика за всяка отворила се възможност. Въпреки трудностите и сложните бюрократични процедури, българските общини се проявихме като най- мотивираният и активен бенефициент на европейското финансиране в България, като най-голям брой инвестиции имаме именно по тази Оперативна програма.
Друг положителен ефект е създаването на нов по своя характер капацитет в нашите администрации. Нашите експерти в тези отдели работят по стандарти, по-високи от традиционните в българските държавни администрации. Те планират много по- детайлно и по – дългосрочно,

Най-тежкият проблем обаче беше и си остава провеждането на обществените поръчки. На много места именно този процес доведе до цялостно блокиране на проектите. Причините са разнообразни – като се започне от ограничения ни административен капацитет да провеждаме избор на изпълнители на толкова големи инвестиционни проекти и се стигне до тежките процедури по обжалване,
Голямото забавяне в изпълнението на проектите се дължи до голяма степен на фактори извън нас, като например:
• Преди промените в ЗОП от 26 февруари тази година - голямо забавяне на предварителния контрол от страна на Управляващия орган;
• Новопоявилия се бизнес „обжалвач” – обжалване на всяка цена и изнудване на коректните участници;
• Изключително бавно произнасяне на КЗК и съдебните инстанции в процедурите по обжалване.
Затова и ние няма да спрем да предлагаме Управляващия орган да подготви типови тръжни документации за най- често срещаните инвестиции по програмата. Даваме си сметка, че това няма да стане до края на 2013, но предлагаме на Управляващия орган да направи необходимата организация, за да има такива документации в началото на следващия програмен период.
• Друг съществен фактор, който често води до забавяне на изпълнението са тежките бюрократични процедури по отчитане на сключените договори. Въпреки големия напредък по опростяване на процедурите, все още има изисквания на Управляващия орган, които ни се струват обременителни,
• прилагането на копия на цялата тръжна документация – при търг с двадесет оферти, времето и парите за изготвяне на един отчет нарастват неколкократно.
В допълнение на гореизброените причини, продължаващата честа промяна на отчетните документи и указанията допълнително забавя подготовката на отчетите.

Нашите анализи до момента показват, че финансовите корекции се дължат повече на презастраховане на държавната администрация, отколкото на грешки на бенефициентите. Често те водят до фатални последици за общинските бюджети, които едва ли могат да бъдат предвидени от експертите, които вземат решения за тяхното налагане.Съществен е и факта, че финансовите корекции се налагат с писмо от Ръководителя на Управляващия орган, а не с индивидуален административен акт, което не ни дава никаква възможност да се защитим по съдебен ред.
В заключение искам да кажа, че за изминалите пет години ние се убедихме в безалтернативността на европейския финансов ресурс. Разбрахме също така, че добрата проектна подготовка е задължително условие за успешно реализирани проекти. Убедихме се, че партньорството с Управляващия орган е единствената възможност за добре подготвени и най – вече – правилно отчетени и финално платени проекти.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.