02.06.2017 16:00

Подготвят терена на бившата ледена пързалка за футболно игрище

Теренът на бившата ледена пързалка, намиращ до западните трибуни на спортен комплекс „Ивайло” във Велико Търново, ще бъде превърнат във футболно игрище до реализацията на цялостния проект за нова тренировъчна база. Подготвителните дейности вече започнаха. Първият етап включва премахване на остатъците от оградата, валиране и подравняване на терена, цялостно изчистване и обособяване на временна паркинг-зона, където ще бъде насипана фракция.
Вторият етап предвижда обезопасеният терен да бъде оформен като тренировъчно футболно игрище с естествена настилка, отводняване и дренаж. Експерти от дирекция „Строителство и устройство на територията” вече работят по изготвянето на скица и технически проект. Финансирането ще е от собствени средства на Общината и от спонсори.
Инициатива е на кмета на старопрестолния град Даниел Панов и има за цел да разшири възможностите за тренировъчен процес на великотърновските футболисти. Така ще бъде сложен край на практиката недобросъвестни граждани да превръщат пространството в незаконно сметище. Община Велико Търново и ОП „Спортни имоти и прояви” няколко пъти са възлагали дейности по почистване на отпадъците. Координацията на строителните работи по първия етап е възложена на заместник-кмета по строителството и устройството на територията проф. Георги Камарашев.
Още през 2009 г. върху терена на бившата ледена пързалка е учредено право на строеж, а конкурсът е спечелен от частен инвеститор. Последният обаче не се възползва от 5-годишния срок за реализация на намерението, започнал да тече от февруари 2010 г. Кметът Даниел Панов стартира процедура и Община Велико Търново си връща стопанисването на имота с площ от 10,3 декара през пролетта на 2015 г.  Изготвен е проект, с който от Министерството на младежта и спорта се търси финансиране за изграждане на три спортни съоръжения – футболен терен с естествена настилка, игрище с изкуствена настилка и лекоатлетическа зона за хвърляне на диск, копие и гюле. Инвестиционното намерение продължава да бъде актуално и ще бъде реализирани при осигуряване на финансов ресурс.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.