19.06.2017 11:30

Над 4 000 изпълнители ще огласят местността около Петропавловски манастир в 14-то издание на събора

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов ще открие съборът на народното творчество, символичен домакин на който тази година е Старата столица

Нa пресконференция днес кметът на Община Лясковец Ивелина Гецова, заместник-кмета на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков и заместник-кмета на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева представиха програмата на предстоящият 14-ти Петропавловски събор на народното творчество.
Уникалното в историята на фестивала е, че от 1993 година той се реализира благодарение на успешното и ефективно партньорство между трите общини. Домакин на всяко издание през година е кметът на една от трите общини на ротационен принцип.
Участниците в пресконференцията с радост отбелязаха факта, че въпреки нарастващият брой фолклорни фестивали и събори интересът към Петропавловският събор се увеличава с всяко следващо негово издание.
Над 4 000 се очаква да бъдат изпълнителите през тази година. 220 ще бъдат участващите фолклорни групи.
Международното участие е на групи от Испания, Молдова, Сърбия и Грузия.
Българските участници са от 21 области и 47 общини от цялата страна. Участниците са преминали през предварителна селекция, тъй като предварителните заявки са надхвърлили възможността изпълнителите да се поместят в предвидените за събора два дни.
Един от отличителните белези на събора е изключително високото ниво на членовете на журито. През тази година ще участват: Проф. д-р Елена Кутева – изкуствовед, Директор на НФА „Филип Кутев“, Проф. Даниела Дженева - хореограф, Директор на ФА „Тракия“, Акад. Крум Георгиев – етномузиколог, носител на награда „Златен век“, Галя Чохаджиева – етнограф.
Общият награден фонд на събора е на стойност 3 800 лв. 35 призьори ще бъдат отличени в различни категории.

 

 
© 2018 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.