14.07.2017 09:00

Музеят отбелязва 180 години от рождението на Васил Левски

По повод 180 години от рождението на Васил Левски на 18 юли (вторник), Регионален исторически музей – Велико Търново отваря за безплатно посещение от 9.00 ч. до 16.00 ч. музейните експозиции „Възраждане и Учредително събрание” и „Затвор”. Търновци и гости на града ще могат да видят оригиналните вещи на Апостола, неговото лично оръжие, както и сабите на неговите съратници Христо Иванов Големия, Матей Преображенски и Иван Кършовски.
По повод годишнината от рождението на Васил Левски за първи път в изложба ще бъдат показани документи и свидетелства на неговия съратник на Христо Иванов Големия, съхранявани във фондовете на музея. Сред тях са два оригинални портрета на търновския революционер; Писмо от членовете на дружество „Български Лев” в Севлиево, с покана към българския войвода да се включи в тържествата по повод издигането на паметника на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в местността Канлъ дере през 1889 г.; Свидетелство, издадено от габровски поборници през 1896 г. за участието на Христо Иванов в Априлското въстание; Телеграма от 20 януари 1894 г., изпратена от министър-председателя Стефан Стамболов до Христо Иванов с информация за предстоящите избори и кандидатурите на Либералната партия в Търново; Писмо от Министъра на просвещението и вътрешните работи Петко Славейков от 1884 г., с което Христо Иванов получава поборническа пенсия в размер на 200 лв.
Сред документите са и две грамоти от княжеската канцелария на Фердинанд I по повод удостояването на Христо Иванов с високото държавно отличие Войнишки сребърен кръст - IV степен за участие в националноосвободителните движения през 1888 г. и орден за Гражданска заслуга  - V степен през 1893 г.
Изложбата ще е в музей „Възраждане и Учредително събрание“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.