21.07.2017 10:11

Вдигат най-голямата българска сватба край Арбанаси през уикенда

Тази вечер започва Националният фолклорен събор „Болярска среща“

Най-голямата автентична българска сватба ще бъде вдигната тази неделя сред природата край архитектурния резерват Арбанаси, намиращ се само на 3 километра от Велико Търново. Венчавката ще бъде кулминация на Националния фолклорен събор „Болярска среща”, който започва днес и ще продължи до 23 юли. Достъпът е изцяло безплатен, а откриването е в 18,00 ч. днес край конната база до с. Арбанаси. Самата венчавка ще бъде в неделя от 14,30 ч.
4500 гости очакват организаторите от сдружение „Лудогорие”, подкрепени от Община Велико Търново и от кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Сватбата ще премине при спазването на всички обреди и обичаи, характерни за Северняшката област, а младоженците Георги Георгиев и Ива Янчева, заедно с техните лични гости, ще са пременени в автентични носии от XIX век.
200 танцови състава, включително най-големите имена сред музикантите във фолклорния жанр, ще се представят на сцената в центъра на Арбанаси. На трапезата за гостите на сватбата ще бъдат сервирани боб по хайдушки, сготвен в най-голямата тава на Балканите, както и други български ястия. Нестинарски танци, народни игри и конкурси за най-гиздава мома и за детска рисунка на тема „Моят роден край” ще бележат голямото събитие.
Организаторите и младоженците ще опитат да подобрят рекорда на Гинес за най-дълга сватба, поставен по време националния събор „Лудогорие” през 2015 г. Тогава празничната трапеза е достигнала 900 метра. На поляните край Арбанаси общата дължина на месалите, върху които ще бъде разпъната софрата, ще достигне 1500 метра.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.