10.08.2017 13:48

Джан Хайджоу – Посланик на Китайската Народна Република: “Велико Търново е прекрасен град с огромен потенциал“

2018-та година е обявена за „Година на туризма между Европа и Китай“

Днес, 10 август, заместник-кметовете на Община Велико Търново Снежана Данева – Иванова и проф. Георги Камарашев посрещнаха Джан Хайджоу – Посланик на Китайската Народна Република в България.
Негово Превъзходителство бе подробно запознат както уникалното културно-историческо наследство на града, така и с предимствата и възможностите за развитието на бизнеса и партньорските отношения в много сфери.
Представен бе както туристическият, така и бизнес ресурса, заедно с богатите възможности, които предоставят двата университета, множеството филиали, колежи, училища, спортни бази на територията на града и региона.
„Велико Търново е прекрасен град с огромен потенциал и възможности за развитие“, заяви Негово Превъзходителство Джан Хайджоу.
„Туризмът е приоритет за двете страни и предоставя множество възможности за сътрудничество и взаимни контакти в тази област. Над 122 милиона китайски граждани пътуват с туристическа цел по света всяка година. Над 10 милиона посещават Европа.Все още сравнително малко – около 20 хиляди са китайските туристи, които посещават България. Има много какво да се работи и да се направи в насока на това този брой да се увеличи“, каза посланика.
Той сподели, че ключови сфери за подобряване на отношенията в областта на туризма са подобряване на рекламата, взаимното опознаване както на компаниите в туристическият бранш, така и между двете култури и хората, създаването на платформи за преки контакти между туроператорите, разработване на туристически продукти и маршрути са сред приоритетите в сътрудничеството в областта на туризма.
„Китай партнира активно с Европа в областта на туризма и 2018-та е обявена за година на туризма между Европа и Китай“. Чрез формулата „16+1“ Китай поддържа тесни връзки и партньорство със страните от Централна и Източна Европа, заяви още посланика.
Исторически градове в Китай проявяват интерес към подобряване сътрудничество към български градове с културно – историческо наследство.
През месец септември на посещение във Велико Търново ще бъде делегация, водена от кмета на един от районите на Пекин, в който е съсредоточена голяма част от уникалното хилядолетно културно-историческо наследство на китайската столица. По време на срещата се очаква да се подпише споразумение за партньорство и съвместна работа в областта на опазване на културното наследство и на туризма.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.