25.08.2017 19:00

Отличен летен сезон отчита търновския театър

Отличен летен сезон отчита Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. През юли и август трупата е изиграла 13 представления, а приходите от тях възлизат на 22 000 лв. За първи път храмът на Мелпомена участва в Летния фестивал „Сцена на вековете” на крепостта „Царевец”. Спектакълът на оперетата „Цигански барон” на Йохан Щраус, с който се представи трупата в края на юли, беше аплодиран от близо 1000 души публика. Само от това участие театърът е спечелил 12 200 лв. от продажба на билети.
За втора поредна година през летните месеци търновския театър не почива, а играе активно в цялата страна. Целта ни беше да изкараме публиката от театралните салони и да покажем нашето изкуство на открити исторически сцени, сподели директорът на МДТ Васил Вълчев. Освен на Царевец, театърът е гостувал на ловешката средновековна крепост „Хисаря”, както и в летните театри на редица градове в страната. През юли са представени осем спектакъла, като седем от тях са в турне. През август представленията са пет, а последните две ще бъдат на 29 и 30 август на летните театри в Карлово и Хисаря.
„Подходихме към участието на нашия театър в „Сцена на вековете” изключително отговорно и амбициозно. Доволни сме, защото с това наше първо представяне на Царевец получихме висока оценка от публиката”, сподели Васил Вълчев. Той определи „Цигански барон” като един от най-добрите спектакли в афиша на Втория летен сезон на българските оперни театри. След това изказа специална благодарност на местния бизнес, общинските и държавни институции в областта, които са подкрепили представянето на търновския театър на „Сцена на вековете”. Театралният шеф беше категоричен, че МДТ ще продължи да участва в този престижен фестивал и през следващите години.
Мюзикълът "Криворазбраната цивилизация" по текст на Добри Войников и музика на Дечо Таралежков е първото премиерно заглавие за новия творчески сезон на МДТ. Премиерата ще бъде на 14 септември в голяма зала. Режисьор на новата постановка е Борис Дюлгеров, когото търновската публика познава от спектакъла "Службогонци". Диригент-постановчици са Игор Богданов и Васил Вълчев, над хореографията работи Катя Богданова, а сценографията е на Лидия Къркеланова.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.