04.09.2017 16:45

С военен ритуал Велико Търново ще отбележи годишнината от Съединението

С военен ритуал във Велико Търново ще бъде отбелязана 132-годишнината от Съединението на България – 6 септември. Честванията започват в 10,30 ч. пред сградата на общината с издигане на знамената на България, старопрестолния град и Европейския съюз. Слово за един от най-значимите държавнически актове в новата българска история и голямата роля на родолюбивите търновци в организацията на Съединението ще произнесе кметът на Старата столица Даниел Панов.
С литературна композиция възпитаници на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ ще оценят значението на обединението между Княжество България и Източна Румелия.
В 10,50 ч. пред паметника „Майка България" великотърновският митрополит Григорий ще отслужи благослов. Отново с военен ритуал официалните лица, жители и гости на Велико Търново ще изразят признателността си към българските герои, като поднесат венци и цветя. В 11,15 ч. покрай паметника и по главната улица „Васил Левски“ почетният караул на Национален военен университет „Васил Левски“ ще премине в тържествен марш.
Честването налага въвеждането на временна организация на движението. От 9,45 ч. до 11,30 ч. затворени за движение ще бъде улица „Васил Левски“, в участъка от кръстовището с ул. „Бачо Киро“ до пресечката с улица „Христо Ботев". Автобусите по линиите на обществения транспорт няма да обслужват спирките „Община“ и „МДТ Константин Кисимов“ в този период. Те ще използват обходен маршрут по улиците „Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Бачо Киро“.
По случай Деня на Съединението на България, подарък за всички жители и гости на старопрестолния град ще бъде безплатната прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Шоуто ще започне в 21,30 ч. и ще може да бъде наблюдавано от площад „Цар Асен I”. За гарантиране на сигурността на присъстващите площадът пред Царевец и прилежащите към него улици ще бъдат затворени за движение за времето от 21,15 ч. до 22,00 ч.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.