26.09.2017 15:00

90 млади таланти от тринадесет държави излизат на музикална сцена във Велико Търново

В Старата столица започва международният конкурс „Сребърна Янтра“

90 млади таланти от тринадесет държави излизат на музикалната сцена във Велико Търново. Старата столица ще е домакин на петнадесетото издание на Международния конкурс „Сребърна Янтра“, който се провежда под патронажа на кмета Даниел Панов от 29 септември до 1 октомври. Това съобщиха директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова и организаторът Румяна Начева.
Участниците са от България, Италия, Малта, Финландия, Румъния, Молдова, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Украйна, Словения, Франция и Англия. Те са на възраст от 5 до 25 години и са разпределени в четири групи.
Председател на професионалното жури ще Силвия Кацарова, а сред оценителите е младата великотърновска певица Ива Ангеличева, която наскоро организира първия по рода си в Лондон фестивал на българската общност „Wild Rose“.
Откриването на „Сребърна Янтра“ 2017 ще бъде на 29 септември от 18,30 ч. с кратък концертен спектакъл пред сградата на МДТ „Константин Кисимов”. Галаконцертът на лауреатите ще бъде на 1 октомври от 19,00 ч. и ще се състои в сградата на театъра, където се провежда и самият конкурс.
За първи път в конкурсната програма е създадена категория за семейни дуети, триа, квартети и пр. Представени ще бъдат изложба-живопис на художничката Гергана Йовчева, както и експозиция от наградени творби в конкурса за детска рисунка „Три звездички“, организиран от фондация „Ангели от Лим“ – Свищов.
Музикалният форум „Сребърна Янтра” традиционно получава подкрепата на Община Велико Търново. Със съдействието на кмета Даниел Панов подарък за всички участници и гости ще бъде прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”.

 

 
© 2021 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.