16.10.2017 09:30

Със средства на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 се обновява Западна индустриална зона във Велико Търново

Обектът на интервенция попада в обсега на Зоната с потенциал за икономическо развитие и кореспондира със специфичната цел на Процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в подкрепа на специфичните цели на ИПГВР, насочена към повишаване качеството на живот, социално включване и подобряване на екологичната среда, чрез благоустрояване на физическата среда в градовете, структурно и териториално обновяване.
Изборът на проектните дейности е провокиран от потребността за постигане на модерна промишлена зона, чрез подобряване на свързаната с бизнеса и предприемачеството техническа инфраструктура, почистване и рекултивация на обекта на интервенция, внедряване на озеленителни и ландшафни решения, което позволява на нейната територия да бъдат разположени леки, асамблирани и преработващи индустрии и бази, логистични и търговски центрове.
В рамките на провелата се Начална пресконференция по проекта, на 12.10.2017 г. в Регионален пресклуб на БТА – Велико Търново, на която присъстваха проф. Георги Камарашев, заместник - кмет „Строителство и устройство на територията“ на Община Велико Търново; г-жа Мариела Цонева, Директор Дирекция „Проекти и Програми“, инж. Цанко Бояджиев - Ръководител проект, Началник отдел „Техническа инфраструктура“, Община Велико Търново и представители на фирмата - изпълнител СМР, се акцентира върху изпълнението на  СМР дейностите и стратегическата значимост от планираната интервенция за развитието на Западна индустриална зона в гр. Велико Търново, както и беше представена подробна информация за дейностите, целите и очакваните резултати от изпълнението на проекта.
Общата стойност на проекта възлиза на 2 000 000,00 лв., от които съфинансирането от ЕС чрез ЕФРР е 1 700 000,00 лв., а съфинансирането от Националния бюджет е 300 000,00 лв., от които 1 301 300,00 лв. без ДДС, ще бъдат инвестирани за дейността: "Инженеринг- проектиране, СМР и авторски надзор за обект „Подобряване на техническата инфраструктура в Западна индустриална зона", като са предвидени средства за изпълнение на мерки за информация и комуникация, строителен надзор, осъществяване на независим финансов одит и разходи за организация и управление на проекта.
В рамките на публичното събитие инж. Цанко Бояджиев, Ръководител проект, представи ключовите моменти от жизнения цикъл на проекта, графика за изпълнение на дейностите и обхвата на строителните дейности. Очаква се изпълнението на СМР - дейностите  да стартира през пролетта на 2018 година. Подобряването на съществуващата инфраструктура включва комуникационна свързаност, рехабилитация на улици, поставяне на указателни табели, пътни знаци и принадлежности, паркоустройствени интервенции с обособяване на места за отдих и разполагане на парково обзавеждане в прилежащите зони около производствените мощности, рехабилитация на тротоарни настилки, дейности по реконструкция и рехабилитация на ел. мрежи за улично осветление. Всички дейности по проекта трябва да приключат по график  до 17 юли 2019 година.
Около 47% от терените са слабо развити или свободни, затова "инвестицията ще увеличи интереса на предприемачите за изграждане на нови производства", прогнозира заместник-кметът на общината проф. Георги Камарашев.
С очакваните финансови мерки в техническата инфраструктура на обекта ще се променят и социалните отношения чрез осигуряване на качествена работна ръка, включване на образователния компонент, реализация на кадри от региона, където са разположени 3 висши учебни заведения с национално и международно значение с технически и икономически профил.
Реализирането на проектните дейности, ще допринесе за изграждане на една модернизирана и качествена градска среда в зона, характеризираща се с концентрация на 35,4% от всички икономически дейности в града, където са разположени 40 малки и средни предприятия и към 500  други стопански субекти, в които работят над 3000 души, което е стратегически повод районът да бъде избран за финансиране.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.