19.10.2017 18:00

Празникът на Търновския гарнизон бе отбелязан в Старата столица

С военен ритуал, фолклорна и маршова музика в Старата столица бе отбелязан празникът на Търновския гарнизон. Честването бе възстановено през 2015 г., след 68-годишно прекъсване, а инициативата на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса стана възможна с подкрепата на Община Велико Търново, кмета Даниел Панов и Националния военен университет „Васил Левски”.
Пред паметника „Майка България” слово произнесе заместник-кметът проф. Георги Камарашев. Той подчерта, че Търновският гарнизон е важна част от славната история на Старата столица и България, а ролята на формированието за военното образование и за редица обществени събития е много голяма.
Посочен бе безспорният принос на българската войска за съвременната идентичност на Велико Търново и за редица прояви в културния календар.
В знак на преклонение пред паметта на славните български войници бяха поднесени цветя на паметника „Майка България“.
Празникът на военния гарнизон води началото си от 1914 г. е и е посветен на славната победа на българската войска в битката при Люлебургаз-Бунархисар през 1912 г., по време на Балканската война. Началник на Генералния щаб на българската армия по това време е ген. Иван Фичев – внук на майстор Колю Фичето, роден и израснал във Велико Търново. Празникът е честван до 1947 година и е сред най-важните и обичани за великотърновци. Традицията е насилствено прекъсната по политически и идеологически причини и след близо седем десетилетия е възстановена през 2015 г.
Сред гостите бяха също представители на държавни и образователни институции, на неправителствени организации и сдружения, общински съветници, курсанти, граждани.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.