22.11.2017 17:00

Велико Търново е един от центровете на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Велико Търново ще бъде един от националните центрове на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Това стана ясно след разширена информационна среща, посветена на значимото събитие, която събра стотици гости в Музей „Възраждане и Учредително събрание“. Форумът бе открит от кмета Даниел Панов и от министъра на председателство Лиляна Павлова.
Три от срещите на най-високо ниво ще се състоят именно във Велико Търново, подчерта министър Павлова. Официалният език на събитията в рамките на председателството ще бъде българският.
В приветствените си думи кметът Даниел Панов подчерта, че членството в Европейския съюз е сред най-важните държавнически събития в новата и най-новата българска история, а България е избрала да бъде просперираща демократична държава.
„Страната ни е равноправен член на най-демократичното и силно обединение в света. Днес, десет години по-късно, ползите и постиженията са видими в регионите, градовете и селата.
Велико Търново и България имат своята доказана роля за създаването на общото европейско пространство. Мотото на Българското председателство „Съединението прави силата“ се появява за пръв път именно във Велико Търново - върху фасадата на читалище „Надежда“, каза Даниел Панов.
„Българското председателство поставя България под светлината на прожекторите в Европа. Изцяло споделяме основните приоритети – Младите хора - бъдещето на Европа; Сигурност и стабилност; Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани; Дигитализация. Убеден съм, че с общите усилия на правителството и парламента, на кметовете и на цялото общество председателството ще бъде успешно. България и Велико Търново са дали много на света и на Европа. Сега е моментът да покажем всичко това, с което се гордеем – нашата славна история, култура, традиции и обичаи, изкуство и научни постижения“, завърши Даниел Панов.
Министър Лиляна Павлова също подчерта огромния шанс, който се разкрива пред България. „Председателството ни показва, че България е дала и може да даде много на Европа. Нека се обидим, без да се делим на политическа, етническа или друга принадлежност“, коментира Лиляна Павлова.
Гости на информационното събитие „Европейски, национални, регионални и местни измерения на българското председателство на Съвета на Европейския съюз“ бяха също областният управител проф. Любомира Попова, ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, Теодора Калейнска от Европейския информационен център. Присъстваха също кметове от цялата област, представители на институции и на различни обществени среди, ученици, студенти и курсанти. Срещата завърши с дискусия, в която младите хора на Велико Търново впечатлиха с активната си позиция и отправените въпроси. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.