18.01.2018 12:00

Велико Търново отново ще отбележи Китайската Нова година

Велико Търново ще отбележи настъпването на Китайската Нова година с атрактивно танцово шоу, изложба и арт работилници. Това съобщи на пресконференция директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова. Спектакълът поставя акцент върху класическия китайски танц „Фън Мо“, а представянето му ще бъде на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Постановката ще е със свободен вход и ще се състои на 28 януари /неделя/ от 19,00 ч. Час по-рано е откриването на фотографска изложба и на ателиетата. Те ще бъдат разположени във фоайето на театъра.
„Фън Мо“ е танц в пет акта, който разкрива китайската култура и духовен свят. Чрез съчетанието на специфични движения и техники, на сценично облекло и разнообразни цветове танцьорите пресъздават човешките емоции – привързаност, хумор, обида от несправедливо обвинение, тъга, състояние на отдих, любов. Спектакълът е дело на група от 40 професионални танцьори от Пекинската танцова академия. Изкуството „Фън Мо“ е изучавано във висшето учебно заведение през последните 60 години.
Над 40 фотографии от далечен Китай ще бъдат подредени в изложбата във фоайето на МДТ „Константин Кисимов“. В съседство ще бъдат разположени ателиета, в които 15 майстори и учители ще демонстрират традиционни китайски занаяти  изкуства – калиграфия, изработване на копринени конци, възли и на изделия от хартия. Представени ще бъдат също характерни за обичаите в азиатската държава облекла. В арт работилниците всеки ще може да изпробва различни техники и да се премени с китайски одежди.
Велико Търново отбелязва за втори път настъпването китайската Нова година. Инициативата бе на кмета Даниел Панов и екипа му в общинската администрация. Празничната програма през януари 2016 г. се радваше на голям интерес от страна на великотърновци – над 2000 души бе публиката, бурно аплодирала шоуто.
Организатори на настоящия спектакъл са Община Велико Търново, Посолство на Китай в България и Институт „Конфуций” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

 

 

 
© 2020 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.