13.02.2018 14:00

Велико Търново посреща Самарското знаме

Велико Търново ще посрещне Самарското знаме на Българското опълчение. Националната светиня ще бъде част от изложбата „Търново, Освобождението и възкресението на България“. Експозицията ще бъде подредена в Музей „Възраждане и Учредително събрание“, пред чиято сграда флагът ще бъде посрещна с военен ритуал на 16 февруари в 11,00 ч. Тогава е и откриването на изложбата, която ще остане в Старата столица в продължение на седмица. През целия петъчен ден музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще работи със свободен вход.
Събитието е организирано от областния всекидневник „Янтра днес“, с подкрепата на Община Велико Търново, Областна управа, Регионален исторически музей, Клуб „Традиция“ и др. Изложбата бе анонсирана от главния редактор на вестника Златина Димитрова, заместник-кмета на Старата столица проф. Георги Камарашев и директора на великотърновския музей Иван Църов.
В експозицията ще бъдат показани и други ценни реликви и артефакти – байрякът на горнооряховските въстаници и знамето плакет, с което търновци посрещат освободителната войска на 25 юни 1877 година. Регионалният исторически музей в Старата столица ще представи интересни и ценни снимки, оръжия, оригинални униформи на български опълченци и други експонати, свързани с българското Освобождение.
Изложбата ще бъде съпътствана от младежка научна сесия, която ще бъде открита в 12,30 ч. на 16 февруари. Събитието ще се състои в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“.
Инициативата на областния всекидневник е повод 140-годишнината от Освобождението на България. Тя бе подкрепена от инициативен комитет от общественици. Сред тях са кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, редица водещи български историци, ректорът на НВУ „Васил Левски“ бриг. ген. Пламен Богданов и др.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.