28.02.2018 15:00

Даниел Панов откри 31-о Общо събрание на Националното сдружение на общините

Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ Даниел Панов откри 31-о Общо събрание на най-голямата неправителствена организация в страната. Форумът се провежда в София и събра над 400 делегати от 211 общини. Заседанието стартира с тържествена сесия, посветена на 140-годишнината от Освобождението на България.
В изказването си Даниел Панов посочи, че събитията на Трети март 1878 година бележат новото начало и надеждата, възкресението на българския народ като свободен. „Освобождението е апогеят на вековната българска борба за възстановяване на държавността, за собствен път на развитие, за духовна, културна и политическа свобода. Нека посрещнем с достойнство и самочувствие националния ни празник. Българският народ е древен и смел и има своето доказано и признато място в Европа“, каза Даниел Панов.
В присъствието на президента на страната Румен Радев Панов призова за единство в името на България и европейския й път, на по-доброто бъдеще за жителите на градовете и селата, както и за решаването на проблемите и справянето с предизвикателствата.
Даниел Панов и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева отчетоха, че през изминалата година е подобрена макрорамката за финансиране на общините – осигурени са повече средства за образование, социални услуги, здравеопазване и др. „По наше настояване над 400 училища и детски градини ще бъдат обновени с европейски средства. Договорихме и увеличаване на цените на клиничните пътеки, по които основно работят общинските болници“, коментира още кметът на Велико Търново и председател на Сдружението. Той посочи, че предстои изработването на примерна методика за изчисляване на таксата за битови отпадъци на базата на количеството, като подробният анализ на НСОРБ ще бъде представен в Министерството на финансите.
В сесията участват също Томислав Дончев - заместник министър-председател, регионалният министър Николай Нанков, Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите, евродепутатът Андрей Новаков, кметът на София Йорданка Фандъкова и др.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.