19.03.2018 18:00

Студенти по туризъм от четири континента стават посланици на Велико Търново

40 студенти по туризъм от десет държави, разположени на четири континента, гостуват във Велико Търново за седмица. Те се срещнаха с кмета на Старата столица Даниел Панов и повече от час и половина дискутираха туристическия потенциал на старопрестолния град, утвърждаването му като целогодишна дестинация за културен туризъм, възможностите за развитие на екологичен, фестивален, религиозен, кулинарен, конгресен туризъм.
Студентите споделиха, че Велико Търново е град с жива история и култура и обещаха, че ще бъдат добри посланици на Старата столица като туристическа дестинация.
Оживената дискусия обхвана разнообразни теми - за историята на Велико Търново, за богатото културно-историческо наследство, забележителностите и сградите, датиращи към четири различни архитектурни епохи, за новите обекти като знаковата за Второт българско царство крепост Трапезица, Шишмановата баня, Парка с миниатюрите. Студентите и Даниел Панов говориха също за съвременните форми на маркетинг и туристическо менажиране, за опазването на паметниците на културата и трудностите с установяването на собствениците на някои от старинните къщи.
Кметът Панов посочи, че близо 700 вековни сгради вече имат пълна паспортизация, а само за година и половина са предприети реставрационни дейности по над 90 къщи в Стария град, които са паметници на културата - частна собственост.
Дискусията обхвана и приоритетните инфраструктурни проекти за Северна България - довършването на магистрала „Хемус“ и строителството на високоскоростния път Русе – Свиленград, както и предстоящото обновяване на летището в Горна Оряховица.
Студентите се интересуваха от мащабната ремонтна дейност в Стария град, от инвестициите в градската среда и туристическата инфраструктура, в социалната сфера, образователната и спортната инфраструктура.
Инициативата за посещението на младите хора е на Висшето училище по мениджмънт – Варна, в партньорство с Университет Кардиф Метрополитен /Великобритания/ и Сити Юнити Колидж /Гърция/. Ръководител на групата е проф. Станислав Иванов – заместник-ректор на Висшето училище по мениджмънт.
Срещата bе част от учебно пътуване с цел „работа на терен“ на близо 40 студенти от България, САЩ, Виетнам, Тайланд, Индия, Великобритания, Китай, Гърция, Русия и Йордания – магистри по туризъм. При престоя си във Велико Търново групата ще изследва възможностите за още по-силно развитие на Старата столица като туристическа дестинация. Студентите имат поставена задача да се запознаят отблизо с потенциала и туристическите ресурси на региона, след което да изготвят презентация и проект за развитие на туризма, заедно с препоръки и предложения за осъществяването му.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.