20.03.2018 14:30

Паркът на миниатюрите с 9 нови макета за празника на Велико Търново

С 9 нови макета е обогатена колекцията на парка на миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“ за празника на старата столица 22-ри март. Вече са експонирани мини копията на софийската църква "Свети Седмочисленици“, София, търновската катедрална църква „Свето Рождество Богородично“, монумента "Св. Богородица" от Хасково, жп гарите Варна и Пловдив, както и всички сгради от площад „Независимост“ в столицата. Под Царевец вече е и Рилският манастир - най-големия, най-красив и най-сложен макет в парка. Изработката на петте части на миниатюрата е продължила 6 месеца, като детайлите на Съборната манастирска църква „Рождество Богородично", на прочутата Хрельова кула и манастирския комплекс са прецизно изпълнени на ръка.
С новите попълнения колекцията „Мини България“ вече представя над 52 исторически и природни забележителности от цялата страна. Сбирката се разширява поетапно и вече е ход изработването на нови миниатюри макети – на Дряновския и Троянски манастир, Белоградчишката крепост, паметника „Бранителите на Стара Загора“ и др.
За улеснение в парка вече има свободна Wi-Fi мрежа и интернет екскурзовод с QR кодове, който може да се ползва от всеки посетител със смартфон. На указателната табела на всеки макет има персонален QR код, който след като бъде сканиран с подходяща програма-четец, дава информация за съответния обект.
       На празника на Велико Търново всеки 20-ти посетител ще може да разгледа безплатно парка, а  ако той е придружен от семейството си преференцията ще бъде ползвана и от близките му.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.