29.03.2012 12:13

Във Велико Търново ще бъде учреден фестивал на светлинното изкуство

По примерът на град Лион във Велико Търново ще се провежда фестивал на светлинното изкуство. Идеята е на Общинската агенция по туризъм. Това съобщи кметът Даниел Панов.

Статутът на проекта в момента се разработва. Той е включен и в програмата „Велико Търново – европейска столица на културата през 2019 г”, уточни Панов.

„Аудиовизуалният спектакъл „Звук и светлина – Царевград Търнов” няма да се заменя. Той е уникален и остава в този си вид”, подчерта градоначалникът. По думите му обмисля се ново шоу на крепостта, идентично с атракция в Истанбул, където на водна стена се прожектират различни сюжети.

45 000 лв. е струвал 3D спектакълът, който зарадва търновци за празника на града. Средствата за светлинното шоу са осигурени от спонсори и дарители. „Идеята е да го пускаме на всички национални чествания и празници на Велико Търново. Смятам, че бъдещото икономическо, не само туристическо развитие на града е в създаването на нови туристически и атрактивни продукти, които да привлекат не само чуждестранни, а и български посетители”, каза кметът.

Следващите излъчвания на 3D анимацията ще се състоят на 15 април, Великден и на 21 април по време на борсата „Културен туризъм”. След реконструкцията на площада пред „Царевец” „Звук и светлина” вероятно ще се гледа в петък и събота, а светлинното шоу върху художествената галерия „Борис Денев” и паметника „Асеневци” – в неделя.

Спонсорите и създателите на уникалния 3D спектакъл бяха удостоени днес с почетни грамоти. Наградите връчи зам.-кметът на общината Ганчо Карабаджаков.

 

 
© 2023 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.