06.12.2012 13:10

На работна среща кметът на общината, представители на полицията и на туристическия бизнес коментираха въпросите на сигурността в областта на туризма

 По време на работна среща, проведена в Община Велико Търново, кметът Даниел Панов, началникът на „Охранителна полиция”  г-н Иван Каназирски, частни охранителни компании, представители на хотелиерският и туристически бизнес коментираха въпроси, свързани със сигурността в областта на туризма.

 Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов приветства всички участници в срещата и обърна внимание на предстоящите празници – студентски, Коледа, Нова година, зимен и летен туристически сезони и на факта, че практически няма свободни места в хотелите и заведенията, което означава, че градът и региона ще бъдат посетени от много чуждестранни и български туристи.

 Господин Иван Каназирски припомни проведената международна партньорска конференция по въпросите на сигурността в областта на туризма, с участието на посланика на Великобритания. Той констатира, че е създадена много добра организация в партньорство с Община Велико Търново и са предприети  мерки за повишаване на сигурността на чуждестранните туристи. Въведен е много по - строг контрол на места за настаняване на документите на чуждестранни граждани. Проведени са срещи със собствениците и управителите на местата за настаняване за предприемане на необходимите мерки за безопасност.

 Според г-н Каназирски съществуват негативни тенденции - независимо от проверките и мерките за сигурност, за някои от хотелиерите не се предоставя своевременно необходимата пълна информация на органите по сигурността. Необходимо е за туристите, особено от рискови страни, да бъде подавана своевременно цялата информация.

 Необходимо е още с пристигане на местата за настаняване, туристите да бъдат предупреждавани за потенциални рискови места, зони, ситуации. Хотелиерите трябва да представят графици за туристически групи от рискови държави,  за да може полицията да си направи предварителен разчет и работни графици. Има и проблем с неспазване на указанията къде и как да бъдат паркирани туристическите автобуси. В Арбанаси, в активната част на туристическия сезон има случаи на струпване на туристически автобуси в центъра на селото, които задръстват и затрудняват движението. От 1 април в селото има постоянно полицейско присъствие. В целият този период няма извършено нито едно правонарушение или престъпление срещу чуждестранни или български туристи. Много добро сътрудничество има полицията с охранителните фирми. От началото на годината над 310 000 чуждестранни туристи са посетили града и околностите и музейни  обекти. Според неофициални данни на кмета на общината, заедно с конгресния и други форми на туризъм, туристите от началото на годината са общо над 1 милион души.

 Изготвено е и ще бъде предложено рамково споразумение между ОД на МВР и всички институции в областта на сигурността. Превантивната дейност е особено важна и е основна предпоставка за успеха на работата в сферата на сигурността на туризма.

 Беше обърнато внимание от необходимостта да се спазва Закона за чужденците в Република България.  Регистрацията на чуждестранни туристи цели събирането на информация и обезпечаване сигурността на чуждестранните туристи. До 6 часа на другата сутрин тази информация трябва да бъде предоставена на съответното РПУ и  да се води регистър на чуждестранните туристи. Основните пропуски са в това, че данните в документите за самоличност на чужденците не се преписват дословно от документите им за самоличност и това затруднява работата на полицията.

 Кметът на общината г-н Даниел Панов заяви, че проблема с паркирането на  туристически автобуси в старата част на Велико Търново е решен. Паркингът се намира в подножието на крепостта Царевец и около църквата „Св. Петър и Павел”. Туристите слизат на площад  „Цар Асен І”, веднага след това автобуса се изтегля и после поема туристите, за да продължат по маршрута си.

 Ще има обсъждане с Комисията по туризъм в общината след Нова година, за да се обсъдят варианти, особено за Арбанаси за поставянето на знаци, регламентирани места за паркиране и организация по логистика на транспорта на туроператорските превозни средства.

 Съществува сериозен проблем с недостига и лошата организация на паркиране в Арбанаси. През новият туристически сезон ще бъде решено  изграждането на нови паркинги. В началото на новият туристически сезон ще бъде решен и въпроса за достъпа на автомобили по Самоводска чаршия. Достъп ще има сутрин до 9 часа, за зареждане на търговските обекти и вечер след 18:00 ч.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.