24.04.2018 17:30

Приключи XV-то международно изложение „Културен туризъм“

От 19 до 21 април 2018 г. Велико Търново беше домакин на Международното изложение „Културен туризъм“. Форумът се проведе за 15-та поредна година по инициатива на община Велико Търново и с подкрепата на Министерството на туризма и Министерството на културата на Република България, и бе организирано от Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. 
Програмата на събитието включи туристическа борса, в рамките на която туристически компании, информационни центрове, общински структури и дипломатически мисии, акредитирани в нашата страна, представиха атрактивни оферти за познавателни почивки и различни възможности за посещения на културно-исторически забележителности, фестивали и културни събития. Малко над 175 са регистрираните участници  в изложението тази година.
За първи път Международното изложение „Културен туризъм“ се проведе на територията на Двореца на културата и спорта „В.Левски“ – В.Търново. Новото местоположение даде възможност за развитие на експозиционната част на форума в компактно пространство с условия за изграждане на щандове по индивидуален проект. В перспектива това значително ще повиши атрактивността на изложението и ще даде възможност да бъдат привлечени участници, които имат специфични изисквания към своето представяне. Отзивите на фирмите и общини, които се представиха в 15-тото издание на изложението, са изключително положителни и преобладаващата част от тях вече са изявили желание да се представят и през 2019 г.
Сред традиционните чуждестранни участници в туристическата борса във Велико Търново бяха Посолствата на Република Южна Африка, Азербайджан и администрацията на побратимения на Велико Търново гръцки град Серес. С уникална фотоизложба тази година участва Посолството на Държавата Палестина, а със щанд – Посолството на Китай и Китайския културен център. Посланикът на Бразилия представи опита на своята страна в популяризирането на културни обекти и събития пред участниците в Националната среща на туристическите информационни центрове, които се събират във Велико Търново на 20 април.
За първи път в МТИ „Културен туризъм“ участваха съвместно с представителен щанд, музикално-артистична програма и поредица от срещи и събития дипломатическите мисии на страните от Вишеградската четворка.
Даденостите на ДКС дадоха възможност да бъде разгърната мащабна съпътстваща програма на изложението. Музикантите и танцьорите със своите колоритни изпълнения привлякоха значителен посетителски интерес. За активността на гражданите и гостите на Велико Търново допринесе и инициативата за популяризиране на изложението чрез томбола за посетители.
Инфраструктурата на Двореца създаде комфортни условия, както за работа на изложителите, така и за провеждането на дискусии и презентации.
В рамките на конферентната програма на форума тази година Министерството на туризма организира Международна кръгла маса по въпросите на културния туризъм. Д дните на изложението се проведе и ІV-та Научна конференция на тема „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация“, организирана от БАН. Инициативата на ЕК „Европейска година на културното наследство” като възможност за страната ни да популяризира историята, традициите и съвременните изкуства бе във фокуса на тазгодишното издание на дискусията, организирана от общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”, съвместно с Нов български университет.
Съвместно с Регионалната библиотека „П.Славейков“ бе организирана инициативата „Фоайе на книгата с автограф”, която тази година събра 40 издателства от цялата страна,  а за 2019-та  вече се обмисля нов начин на тяхното представяне.
Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ промотира на Международното изложение „Културен туризъм“ събития, включени в културния календар на общината – III Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековеете“, Международен фестивал на историческите възстановки „Ежедневието на средновековен Търновград“ изложението за български производители на храни и напитки „Трапезица Фест“ и др.
15-то издание на МТИ „Културен туризъм“ обедини усилията на администрацията в лицето на общината и „Царевград Търнов“ и културните институции и организации в града – Великотърновски университет "Св.св. Кирил и Методий“, Регионален исторически  музей, Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“, НД „Традиция“- клон Велико Търново, НС Работилница „Седянка“, ДЮФА „Българче“ и др. и този  опит ще продължи да се развива в бъдеще.
В дните на изложението Велико Търново бе домакин на Националната среща на туристическите информационни центрове. Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ има амбицията да поеме ролята на медиатор между  информационните центрове в страната и Министерството на туризма. Обмисля се идеята за организиране на обучения за служителите на ТИЦ по актуални въпроси, свързани пряко и косвено с тяхната дейност. Все повече колеги посещават  „Царевград Търнов“ за обмяна на опит и това ни дава самочувствието да наложим Велико Търново като център в дейността на ТИЦ на национално ниво.
Изключително активна бе работа на журналистите в дните на Международното изложение „Културен туризъм“. Средствата за масова информация отговорно и коректно отразиха наситената програма на форума.
Съвместните усилия на всички ангажирани с изложението, както и на гражданите и общността на старата столица, гарантират успеха на Велико Търново като най-атрактивната дестинация за културен туризъм. Признание за този успех бе и почетната награда, връчена от Министерството на културата на кмета на общината  инж.Даниел Панов.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.