07.12.2012 23:00

Кметът Даниел Панов се срещна с Негово Превъзходителство Герхард Райвегер, Велико Търново ще бъде домакин на младите дипломати от Европа

Старата столица ще си сътрудничи активно с австрийския град Грац - културна столица на Европа през 2003г.

 Днес на среща между кметът на Община Велико Търново Даниел Панов и Негово Превъзходителство посланика на Австрия Герхард Райвегер стана ясно, че е получен отговор от град Грац в посолството на Австрия, със заявено желание за установяване на активно партньорство между двата града. Посланикът изрази радост, че двата града ще си сътрудничат. Поканата е  отправена от кмета на Федерална провинция Щирия Грац Зигфрид Нагл  към кмета на общината Даниел Панов за посещение на град Грац. Вероятно посещението на кмета и водена от него делегация ще се осъществи през пролетта на следващата година.

 На срещата също така бе коментирана възможността да се реализира активно сътрудничество и партньорство в областта на образованието. Посолството на Австрия у нас проявява интерес към съвместна реализация с Община Велико Търново по проекти и организирането на изложби в различни сфери на изкуствата и  културата – живопис, графика, фотография, музика. В тази връзка на 17 април 2013г., във Велико Търново, ще се реализира концерт класическа музика, организиран от Австрийското посолство.

 Кметът Даниел Панов предложи чрез посолството да се осигури участието на австрийски туристически, турагентски и туроператорски компании в откриващото  се също през април десето, юбилейно издание на Международното изложение „Културен туризъм”.

 Също през април 2013 г. се предвижда студенти от Дипломатическа академия на Виена, от магистърска степен по дипломация и международни отношения, да пристигнат във Велико Търново, като част от програмата, която ще имат в България. Г-н Райвегер е лобирал пред ръководството на една от най - престижните дипломатически академии в Европа това събитие да се случи във Велико Търново и България, а не само в кризисни райони в Европа и света, каквато е обичайната практика.

 Кметът Даниел Панов декларира на Негово Превъзходителство пълно съдействие при реализиране на културната им програма и възможността да проведат поредица от срещи.

След срещата Кметът Панов запозна Негово Превъзходителство с тазгодишното издание на Коледния базар. Двамата посетиха парк "Марно поле", където тази година е ситуиран базара. Посланик Райвегер изрази силното си впечатление от  светлинната коледна украса в града, от прекрасната обстановка и коледния дух, които създават мястото и хората. Той изяви и желание австрийското  посолство да вземе активно участие в  коледния базар през следващата година.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.