11.06.2018 14:00

1500 изпълнители превърнаха Арбанаси в столица на българщината

Осмият фолклорен фестивал „Насред мегдана” превърна архитектурния резерват Арбанаси в столица на българщината. 1500 изпълнители от всички етнографски области на страната за пореден път доказаха колко ценно, уникално и богато е българското нематериално културно наследство. 120 формации и състави от всички възрастови групи представиха на сцената разнообразна народна музика, танци, песни и традиционни обичаи.
Съпътстващи събития към фестивала бяха пленер по рисуване и художествено изкуство, организиран за децата, както и „Улица на занаятите”, където пазителите на автентичните родни производства от миналото демонстрираха своите умения.
Фестивалът „Насред мегдана в Арбанаси” е организиран от местното читалище „Иларион Драгостинов 1897”, със съдействието на Община Велико Търново и кметството в селото. За всички участници имаше и изненади – прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” и безплатни посещения в крепостта Царевец, Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов”, средновековния храм „Св. св. архангели Михаил и Гавраил” и Констанцалиевата къща в Арбанаси. Жестът бе от името на кмета на Велико Търново Даниел Панов, Общинската туристическа агенция и Регионалния исторически музей.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.