11.12.2012 16:20

Започна проектът по социализирането на римския град Никополис ад Иструм

 Днес на пресконференция в Община Велико Търново бе представен  проекта на Министерството на културата, включващ  дейности по социализацията на археологическия резерват Никополис ад Иструм.

 Проектът бе представен от ръководителя инж. Серафимов, директора на РИМ - Велико Търново  Иван Църов, археолог Павлина Владкова. На пресконференцията също взеха участие, представители на Министерството на културата и изпълнителя на строително - монтажните дейности по проекта.

 Проектът се финансира от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие”, в подкрепа на паметниците на културата с национално и световно значение и е на обща стойност от 1 934 321 лева. Бенефициент е Министерството на културата.

 В рамките на 5 месеца предстои да се извършат строително - монтажните дейности, които възлизат на 1 246 265 лева.    В момента вече се работи по подходите за посетители, възстановяване на водоснабдителната мрежа и електрозахранването. Дейностите по проекта включват още изграждане на тоалетни, рехабилитация на постройката на археолозите, монтиране на система от указателни и информационни табели, изграждане на паркинг пред входа на обекта и подходи за хората в неравностойно положение. Ограда с габиони, осветявани вечер, ще маркира очертанията на римския град по 3 км. на обиколка на резервата. Оградата и настилката за паркинга ще бъдат монтирани с възможност за отстраняване, обясни проектанта на проекта, тъй като е възможно археологическите проучвания да излязат извън рамките на обекта и дейностите не бива да попречат това да се случи.  

 Социализирането на архитектурния резерват ще включва още охранителни системи и специална система за видеонаблюдение,  включваща камери с проследяващи индикатори и електромобил, който ще се ползва от хора с увреждания.

 С реализирането на проекта по социализация  на Никополис ад Иструм, от следващия активен туристически сезон,  Община Велико Търново ще увеличи броя на желаещите да посетят римския град и обектите, влизащи в маршрутите за посещения на Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.