16.07.2018 16:00

Изложба представя знакови събития във Велико Търново през последните две десетилетия

Експозицията е посветена на 20-годишнината на вестник „Янтра днес“

Изложба представя знакови събития, случили се във Велико Търново през последните две десетилетия. Експозицията е организирана от областния всекидневник „Янтра днес“, с подкрепата на Общината. Поводът е 20-годишния рожден ден на вестника. Близо 100 фотографии вече са подредени върху паната пред Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Фотосите представляват своеобразна енциклопедия за живота в Старата столица от 1998 година до днес, отразяват съвременното развитие на Велико Търново и реализацията на важни проекти в различни сфери, променили облика на града.

Изложбата ще бъде открита в 10,30 ч. на 17 юли /вторник/ от кмета Даниел Панов, главния редактор на в-к „Янтра днес“ Златина Димитрова и областния управител проф. Любомира Попова.

Фотографиите са подбирани в продължение на два месеца. Те припомнят за строителството на големи инфраструктурни обекти като Южния пътен възел, Пътен възел „Качица“, реконструкцията на площад „Цар Асен I”, обновяването на парк „Марно поле“, завършването на храма „Свети Четиридесет мъченици“ и строителството на църквата „Възкресение Христово“.

Снимките припомнят също за гостуването на цар Симеон Втори и участието му като премиер в тържествата за Независимостта на България, за визитата на царица Маргарита, за посещенията на краля на Белгия Албер II и кралица Паола, на бившия президент на Бразилия Дилма Русев, посещението на Михаил Гобрачов през 2002 г. и др.

На таблата са подредени и снимки с Ищар, Йосиф Кобзон, Ричард Клайдерман, Любе, Lord of the dance, Филип Киркоров - малка част от звездите, вдигнали на крака търновската публика през годините. Сред емблемите на старата столица са редица културни събития като Международният фолклорен фестивал, Международният фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград“, Международният фестивал на духовите оркестри, Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“,  историческите възстановки на клуб „Традиция“ и др.

Изложбата по повод юбилея на вестник „Янтра днес“ представя снимки на фотографите и фоторепортерите на ежедневника през годините – Найден Найденов, Бисер Бояджиев, Иван Солников, Стефан Михайлов, Валентин Сергеев, Даниел Йорданов и др. Тя ще остане експонирана в центъра на Велико Търново до края на юли.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.