14.12.2012 14:11

Даниел Панов пое ангажимент за изграждане на фитнес площадка на открито в град Килифарево

Кметът благодари за силното присъствие, за активното участие и заинтересоваността за бъдещето на града

 Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов се срещна с изпълнилите залата на Младежки дом килифарчани. Господин Панов благодари на всички за отделеното време и проявения интерес към отчета за първата година от мандата и обществената дискусия за бъдещото развитие на града и региона.

Кметът на град Килифарево г-н Димитър Събев направи кратък отчет на първата година от управлението си. Според оценката на г-н Събев бюджетът на Килифарево е изразходван разумно, балансирано и пестеливо. 361 000 лв. са инвестирани в четири приоритетни области:

§   Социална политика - 10 души по ОП „Развитие на човешките ресурси”, предстои да подадат още хора за участие по програмата. Проблемите на децата и старите хора са сред приоритетите в дейността на кметството. В момента се оборудва помещение за медицински кабинет, което ще обслужва децата от детската градина и училището.

 Беше изразена благодарност за оказаното от кмета на общината съдействие за пускането на вечерен автобус в 18:15 ч., който е много необходим за децата от Килифарево, които учат във Велико Търново. Мобилна социална дейност се осъществява в града.

§  Инфраструктура, жизнена среда, обществен ред и сигурност - в северозападната част на града предстои да се осъществи проект за подобряване състоянието на ВиК мрежата. Необходимо е разбиране и малко търпение от страна на гражданите. 12,5 км. трасе ще бъде включено в рамките на проекта. Ще бъде хваната водата, която от канавките от обходният път до сега е била вкарана в канализацията и е причинявала множество проблеми. Уличното осветление в града е на добро ниво - разполага се  с 32 000 лв. С 4 200 лв. е направено доста за озеленяване и естетизиране на централната градска част и гробищният парк. 115 декара зелени площи има в града - коси се неколкократно. За сметосъбиране, извозване и снегопочистване има 120 000 лв. Съдовете за смет са малко - има нужда от 382 кофи за смет, които ще бъдат доставени след приключване на процедурите по обществената поръчка.

§   По инвестиционна програма са използвани 13 000 лв. за асфалтиране на улици.

С 35 000 лв., от които със 7 000 лв. от общината, в сградата на Младежки клуб, с много доброволен труд и собствен принос, е оборудвана зала за фитнес и състезателно катерене. Над 50 души минават на ден в залата и ползват фитнеса и съоръженията.

§   Образование и спорт - състезателите по спортно катерене са основата на националния отбор по този спорт. Поддържа се в добро състояние стадиона на гр. Килифарево.

 Подобрява се административния капацитет, справя се добре със задълженията , които има към населените места от региона. За 2013 г. г-н Събев заяви, че се изготвя нова визия на централната градска част - към училището и църквата. Водният проект ще е един от приоритетите.

 Кмета на Община Велико Търново г-н Даниел Панов заяви, че Килифарево се е възползвало по възможно най- добрия начин от проектната възможност за ВиК проект за населени места от 2 до 10 000 жители.

Г-н Панов беше приятно впечатлен от активното присъствие на млади хора по време на срещата. По повод на техни въпроси и заявено желание за повече спортни съоръжения и уреди, Даниел Панов заяви, че поема ангажимент през пролетта на 2013 г., в Килифарево да бъде монтирана фитнес площадка със съоръжения на открито.

Началникът на сектор „Охранителна полиция” г-н Иван Каназирски декларира, че  поради близостта на Килифарево до главният път, допълнително ще бъдат засилени мерките за сигурност и безопасност по отношение на ПТП. Той отбеляза, че само за няколко дни в Дебелец, с мобилна камера, е заснето множество видео, което ще доведе до наказания на нарушителите. Г-н Каназирски отправи апел към гражданите за по - обстоен контрол и превенция срещу пътно - транспортни произшествия, както и срещу телефонните измами.

Гражданите на Килифарево зададоха множество въпроси, свързани с подобряване състоянието на обществената инфраструктура, състоянието на църквата, транспорта, благоустрояването и образованието.

Катя Саралиева, директор на училището, изказа от името на всички благодарност за подарената от кмета на общината елха. Тя заяви, че след празниците дръвчето ще бъде засадено в парковата площ в града. По проект „Електронни дневници” в училището има обзаведен компютърен кабинет, има и училищен фитнес. Беше поставен въпрос във връзка със старата и амортизирана дограма на училището. Кмета на общината припомни, че училището в Килифарево е включено в общинския проект по фонд „Козлодуй”. Проектът е върнат, но са внесени корекции и се очаква повторно отговор. Саниране и смяна на котела за отопление са част от проекта.

Беше изказана благодарност за предстоящото изграждане на фитнес клуб. Майки поставиха въпроса дали  ще има детска площадка. Даниел Панов заяви, че от кмета на Килифарево зависи кое ще предложи като приоритетно. На въпрос може ли да се обособи закрито помещение за зимата за занимания и игротека за деца, кмета на общината отговори, че трябва да се определи и обособи помещение за тази цел. Ако това се случи г-н Панов пое ангажимент да осигури климатик и оборудване с маси и столове.

Беше поставен въпрос за проблемите, които се получават, като следствие от движението на тежките камиони с дърва между Килифарево и Плаково. Кмета на общината информира, че в понеделник е насрочена работна среща между всички институции, за да се реши този наболял за всички населени места в региона проблем.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.