03.08.2018 12:00

Тествана бе технология за почистване на пластични фигури и паметници във Велико Търново

По инициатива на заместник кмета на Община Велико Търново г-н Ганчо Карабаджаков бе проведен тест на техниката и технологията на фирма от Старата столица за почистване на пластични фигури и паметници.
Тестът се състоя в парк „Дружба“, където с помощта на водоструйка бе почистена експонираната в паркова среда пластична фигура, дело на скулптора Альоша Кафеджийски.
„Това произведение на изкуството, както и останалите в „Парк“ дружба са понесли следите на времето в периода от близо 40-те години, в които са експонирани там. Този значителен отрязък от време, атмосферните условия, развитието на плесени, лишеи, мъхове, замърсяването, както и човешката намеса са оказали своето вредно  въздействие върху произведенията на изкуството и ние имаме отговорността да минимизираме тези последствие и да върнем добрият външен вид на скулпторите“-каза г-н Карабаджаков.
Предстои да бъде преценен капацитета и възможността на фирмата да извърши по-мащабно почистване на нуждаещите се от него произведения на изкуството и недвижими паметници на културата, експонирани в градска среда.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.