18.10.2018 17:00

Експерти от България и Франция обменят практики при опазването на паметниците на културата

Международен форум за опазване на културно-историческото наследство бе открит във Велико Търново. Срещата събира експерти от България и Франция, представители на редица общини и организации, на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и на българския евродепутат Ева Майдел. Целта е обмен на добри практики и опит относно грижата и опазването на паметниците на културата. Представени ще бъдат и съвременните тенденции в сферата на дигитализацията на културното наследство.
Дискусията бе открита от заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев. Той приветства участниците и гостите от името на кмета Даниел Панов и изрази увереност, че разговорите ще бъдат продуктивни за общините.
„Велико Търново е град, изключително богат на културно и историческо наследство. Колкото това носи приходи и е полезно за туризма, толкова поражда отговорности и задължения. Опазването и поддръжката на паметниците на културата и особено на сградите – частна собственост, е актуална тема за много български общини. Вярвам, че във Велико Търново сме намерили добрия начин и подход сградите да бъдат възстановявани поетапно в блясъка, който са имали и преди век“, каза по време на откриването проф. Камарашев.
Гост лектори на форума са Жаки Крушон - експерт от Националната френска асоциация "Забележителности и забележителни градове на Франция", както и Светла Шаф - ръководител отдел "Урбанизъм и градоустройство" в община Дакс, Франция. 
Освен темите за обновяването и реставрацията, заедно със свързаните с това проблеми, срещата засяга и други въпроси - прилагането на видове мерки за постигане на енергийна ефективност в старинните сгради, добрите практики за популяризиране на културното наследство, новите възможности за развитие на туристически атракции по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.
Организирани са и две съпътстващи експозиции, които ще бъдат представени от 17.30 часа на 18 октомври в Изложбени зали "Рафаел Михайлов".
Двудневният форум е организиран от Областен информационен център, а съорганизатори са Община Велико Търново, Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов", Асоциацията на общини със селища и територии на културно-историческо наследство“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.