16.10.2018 17:30

С благотворителни акции във Велико Търново отбелязаха Световния ден на прехраната

С благотворителни акции във Велико Търново бе отбелязан Световният ден на прехраната /16 октомври/. 75 социални слаби и крайно нуждаещи се, които са потребители на социалната услуга „Обществена трапезария“, получиха топъл обяд. Порциите бяха приготвени с продукти, предоставени от местната организация на Български младежки червен кръст и набрани след дарителска акция в магазините на верига „СВА“. Отделно, пред сградата на Съдебната палата доброволци на БМЧК подариха обедни порции на нуждаещи се хора. Кулинарните продукти бяха приготвени в базата на Домашен социален патронаж.
В село Балван също се проведе благотворителна кампания. Десетки местни хора, както и жители на селата Велчево и Ветринци получиха пакети с хранителки продукти, осигурени от Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, фирми от Велико Търново и Съюза на пивоварите в България. Само за част над 50 човека измериха кръвното си налягане и кръвната си захар, а изследванията бяха извършвани от доброволци – студенти по специалност „Медицинска сестра“ във великотърновския филиал на Варненския медицински университет. Няколко часа хората разговаряха и с директора на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова и д-р Диляна Вачкова, главен експерт в структурата. Партньор на акцията е Община Велико Търново.
Кампанията продължава и утре в с. Въглевци. Близо 200 човека ще бъдат подпомогнати с хранителни продукти в двата дни на акцията.
Решението за отбелязване на Световния ден на прехраната е прието от Организацията по прехрана и земеделие към ООН през далечната 1945 г. В днешно време различни кампании, инициативи и дейности се осъществяват в повече от 150 държави. България се включва в кампанията през 2006 г.
Осигуряването на готова за консумация храна на хората в нужда е сред основните приоритети и ангажименти на Община Велико Търново в социалната сфера. Чрез домашния социален патронаж близо 400 души в 13 населени места от общината получават порции в домовете си.
Храна бива доставяна на още 60 потребители в следните социални услуги: Дневен център за деца с увреждания – Велико Търново (36 лица); Дом за възрастни хора „Св. Иван Рилски“ - с. Балван (20 лица) и Кризисен център за деца, станали жертви на трафик или пострадали от насилие (15 лица). 75 социално слаби и крайно нуждаещи се всеки ден получават безплатно топъл обяд, благодарение на социалната услуга „Обществена трапезария“.
През пролетта Община Велико Търново се включи в кампанията по предоставяне на индивидуални пакети с хранителни продукти, предоставяни в рамките на проект на Агенция за социално подпомагане, финансиран по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ). Тогава общината активно помогна на БЧК за това хранителните продукти да достигнат до крайните бенефициенти от населените места. На местно ниво двете организации участваха и в реализирането на благотворителната инициатива „Великден за всеки“ – 2018.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.