01.11.2018 12:00

Кметът Даниел Панов с жест към младите учители в Деня на народните будители

Тържество за Деня на народните будители събра младите учители във Велико Търново и региона, за които настоящата учебна година бе първа в професионалната им кариера, както и много техни по-опитни колеги и директори на училища и детски градини.  Кметът на Старата столица Даниел Панов лично поздрави с празника педагозите. Младите учители, прекрачили прага на класните стаи тази есен, са общо 94 и са с близо 20% повече спрямо миналата година. За всеки от тях имаше и подарък – специално послание и книгата „Асеневци“ на историка проф. Пламен Павлов, който също бе гост на тържеството.
Жестът към педагозите бе организиран от Община Велико Търново, Сдружението на младите учители към ОУ „Бачо Киро“ и Регионалното управление по образованието.
„Благодаря ви, че сте избрали и сте се посветили на толкова благородна професия, каквато е учителството. Благодаря и на всички учители, на преподавателите, на съвременните будители, че се грижат за израстването на нашите деца и оформянето им като личности, че изграждат по този начин бъдещето на България и помагат на нас, родителите. Неслучайно училището винаги е било наричано наш втори дом. Като кмет, заедно с екипа ми и заедно с Националното сдружение на общините ще продължаваме да подкрепяме по всички възможни начини учителите и развитието на образованието в България. За щастие, както по времето на Стефан Стамболов, днес то е национален приоритет и за правителството“, обърна се към аудиторията Даниел Панов.
Емоционално обръщение отправи и проф. Пламен Павлов. Той припомни колко светъл е днешният празник, как е свързан с почитта, която още от Средновековието нашият народ отдава на небесния български закрилник и патрон на будителството св. Иван Рилски. Именно от Търновград води началото си този хубав празник, обявен през 1922 година и за Ден на народните будители, посочи проф. Павлов.
Приветствия към младите учители отправиха също областният управител проф. Любомира Попова, инж. Розалия Личева, както и техни колеги. Поздрав за всички присъстващи бяха изпълненията на Иван Мишев и момичетата от вокална група „Дъга“.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.