29.11.2018 15:00

Пространството край паметника на Васил Левски във Велико Търново ще бъде подобрено и облагородено

Община Велико Търново възложи изработването на три нови идейни концепции за облагородяване на пространството около паметника на Васил Левски, разположен в центъра на Старата столица. Това стана ясно след днешното заседание на Общинския съвет. Кметът Даниел Панов обяви, че решението е взето след заседание на Обществения експертен съвет по култура, провело се по-рано този месец.
Край паметника на Апостола не се предвижда поставяне на нова скулптурна фигура. Това е било становището на съвета, а експертите са решили авторът на настоящия проект, който датира още от 2008 година, да го преработи и да представи три нови идейни концепции за пространството. Изборът на една от тях ще стане през януари следващата година. Ще бъде запазена символиката на паметника – поставянето на пиедестал на Васил Левски.
Вече има осигурени средства за реализирани на дейностите по облагородяване, отпуснати с постановление на Министерски съвет през миналата година във връзка със 180-годишнината от рождението на Дякон Левски. Нормативната уредба позволи прехвърлянето им както за настоящата, така и за следващата година.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.