08.12.2018 09:00

Известни испански архитекти представят в София проекта си за нов център на Велико Търново

Едни от съвременните и известни в глобален мащаб испански архитекти - урбанисти, са поканени на конференция в София, за да представят проекта си за изграждане на нов градски център във Велико Търново. Разработката на Arenas, Basabe, Palacios от Испания беше сред най-добрите кандидатури, отличени от журито в Международния архитектурен конкурс "Ново сърце за стария град", който се проведе във Велико Търново в периода април – юли.
Испанските участници в конкурса са преподаватели в Мадридския архитектурен факултет  (Etsa Madrid). Те ще участват в международния форум "Нова София 2022", който акцентира върху развитието на градската среда и ще се проведе в Университета по архитектура, строителство  и геодезия от 13 до 15 декември.
Разработката на Arenas, Basabe, Palacios получи една от петте поощрителни награди в надпреварата за изграждане на нов градски център на мястото на Старото военно училище във Велико Търново. В концепцията си испанските архитекти поставят водеща роля на свободните централни пространства без автомобили и със запазване на съществуващата екосистема. Те предлагат изграждането на централна и надлъжна по терена на Старото военно училище пешеходна алея и напречни подземни улици, които да поемат автомобилния трафик. Паралелно се предлага своеобразен околовръстен път, както и решения за подземно паркиране. Цялостната концепция за движението не създава конфликти с пешеходните трасета и осигурява тишина в централните части на територията. Така новият градски център остава свободен от автомобили.
Испанските архитекти предлагат оптимално организиране на територията и акцентират върху изграждането на сгради за обществени и културни събития, както и с търговски и хотелски функции. Интересна е и идеята им за свързване на зелените зони покрай р. Янтра с градската среда чрез три пешеходни пътеки.
62 бяха проектите, разгледани в най-големия към момента архитектурен конкурс в България от 9-членно жури, съставено от архитекти oт Италия, Русия, Франция, Великобритания, Дания и България. Комисията даде своята висока оценка за испанския проект заради идейните решения за зелени площи, пешеходни пространства и оригинални архитектурни ансамбли в новия център на Велико Търново.
В София испанските лектори, освен че ще представят търновската си разработка,  ще разкажат за съчетаването на преподавателската и професионална практика в своята страна. Те ще напътстват и участниците в уъркшоп за ревитализация на свободни  пространства и жилищни структури в 7 микро район на ж.к. "Люлин".
По-подробна информация за събитието е публикувана на Фейсбук страницата на събитието. Участието е безплатно. Организаторите ще представят и видеоматериал след лекцията.
Събитието се осъществява с подкрепата на Посолството на Кралство Испания в България, „Мактер Консулт“ ЕООД и Университета по архитектура, строителство и геодезия.
Класиран на първо място в Международния архитектурен конкурс във Велико Търново бе италианският архитект Клаудио Нарди. Според условията на конкурса, арх. Нарди получава правото да разработи инвестиционен проект за първата сграда в новата градска зона – Експозиционен център. Още през 2019 година Община Велико Търново има готовност да кандидатства за финансиране на реализацията на този проект по ОП "Региони в растеж" 2014-2020.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.