20.12.2018 14:30

Такса „Смет“ във Велико Търново няма да поскъпва

Таксата за битови отпадъци във Велико Търново и населените места от общината няма да бъде увеличавана. Добрата новина, обявена и по-рано през годината с бюджетната прогноза, бе потвърдена по време на днешното заседание на общинския съвет, след като местният парламент одобри план-сметката за разходи за дейност „Чистота“ за 2019 година.
Още в края на 2011 година кметът на Велико Търново Даниел Панов поема ангажимент такса „Смет“ да не бъде вдигана. Ставките бяха намалени през 2012 година и ще запазят тези нива поне до 2020 година. Оптимизирането на разходите и повишената събираемост са фактори, които позволяват да не се увеличава тежестта както за жителите на общината, така и за бизнеса. Това припомни по време на сесията на местния парламент заместник-кметът Снежана Данева-Иванова. Тя бе категорична, че твърденията на общински съветници от БСП за поскъпване на таксата за битови отпадъци са несъстоятелни.
„Достигнали сме до оптимален вариант относно комуналните дейности, свързани с чистотата – половината от тях са възложени на създаденото през 2013 година общинско предприятие „Зелени системи“, а другата половина се изпълняват по реда на Закона за обществените поръчки. Този вариант е балансиран както по отношение на самите дейности, така и относно разходите за тях“, посочи Снежана Данева-Иванова.
Тя припомни, че преди 2013 година за последно общинско дружество е отговаряло за чистотата през 1999 година. Тогава управлението на БСП възлага сметосъбирането, сметоизвозването и почистването чрез концесия на частна фирма.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.