30.11.2018 11:10

Музеят показва в Букурещ изложба за Руско-турската война

Регионален исторически музей – Велико Търново представя в Букурещ мобилната изложба „България и Румъния пред прага на Новото време. Забравени снимки и гравюри от Руско-турската война”.
Музейната експозиция бе открита в Общинския музей в Букурещ от Емил Врежаков – уредник в отдел „Нова и най-нова история”. На събитието присъстваа Любомир Николов – генерален секретар на Демократичният съюз на българите в Румъния и представители на българската дипломатическа служба в румънската столица.
Изложбата ще гостува  в румънската столица от 26 ноември до 9 декември 2018 г. в сградата на двореца „Палата Суту”, построена през 1835 г. в готически стил и обявена за исторически и културен паметник. След това ще бъде експонирана в Националния музей на румънска история 10 декември 2018 г. до 20 януари 2019 г.
Автори на изложбата са доц. д-р Светла Атанасова, Наталия Борисова и Емил Врежаков.
Експозицията е посветена на 140 години от края на Руско-турската освободителна война и подписването на Сан Стефанския договор и съдържа 59 изображения - гравюри, публикувани във френското издание „L’Univers illustre” по време на войната и слабо познати в обществото, както в България, така и в Румъния. В изложбата са използвани и копия на снимки направени от военните фотографи и кореспонденти Александър Иванов и Франц Душек, предоставени от Иво Хаджимишев и съхранявани във фонда на РИМ – Велико Търново.
Организатори на събитието са РИМ – Велико Търново и двете музейни институции в Букурещ, а логистиката е осъществвена от Демократичен съюз на българите в Румъния и Букурещкия университет.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.