04.02.2019 17:00

Тържествен концерт на Софийската филхармония

Концерта дава началото на честванията за 140-ата годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Председателят на Парламента Цвета Караянчева и кметът на Велико Търново Даниел Панов са специални гости на проявата

С тържествен концерт на Софийската филхармония ще бъде поставено началото на честванията, посветени на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Концертът ще бъде на 5 февруари 2019 г. от 19.00 часа в зала „България“ в столицата.
В програмата са включени произведения на български и чужди композитори. Председателят на Парламента Цвета  Караянчева и кметът на Велико Търново Даниел Панов  са специални гости на проявата. Именно Старата столица ще е център на тържествата за паметната годишнина, а кулминацията им е през април, когато тук ще се проведе тържествено заседание на Народното събрание.
По повод годишнината на 8 февруари 2019 г. в Народното събрание ще бъде представена изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“. Експозицията, която е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“, ще бъде открита от председателя на парламента Цвета Караянчева в 10.30 часа.
Непосредствено след това в Народното събрание ще бъде валидиран юбилеен пощенски блок с една марка, първодневен плик и печат на тема „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“. На 10 февруари 2019 г. Народното събрание организира Ден на отворени врати. На тази дата преди 140 години е било първото заседание на Учредителното събрание.
Гражданите ще могат да видят оригинала на Търновската конституция, лични вещи, свързани с учредителите и Учредителното събрание, както и изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“.

 

 
© 2022 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.