06.02.2019 12:00

Виртуозен концерт даде начало на честванията за 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи музикалното събитие

С виртуозен концерт на Софийската филхармония снощи в зала „България“ в София започнаха честванията, посветени на 140-а годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Музикалното събитие бе открито от председателя на 44-о Народно събрание Цвета Караянчева. Кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е сред водещите инициатори на отбелязването на годишнината, бе сред гостите на впечатляващия концерт.
В програмата бяха включени „Празнична увертюра“ на Веселин Стоянов, „Ръченица“ на Петко Стайнов, „Българска рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров, из „Жар птица“ на Игор Стравински и „Рапсодия в синьо“ на Джордж Гершуин. Концертът беше под диригентството на директора на Софийската филхармония Найден Тодоров, а на рояла бе носителят на множество престижни отличия Людмил Ангелов.
В словото си Цвета Караянчева припомни, че заседанията на Учредителното събрание са били не единствено политика, но и повод за радост и честване, защото са дали на българите, или поне българите от Княжеството по това време, толкова дългоочакваната възможност да се усетят свободни граждани. Заседанията са били съпроводени от театрални постановки, концерти, политически салони. България е започвала да гради не само собствен парламентаризъм, но и своя съвременна европейска култура.
Сред гостите бяха също президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, депутати, министри, представители на съдебната власт, на Конституционния съд, посланици, бивши председатели на парламента, областният управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова, представители на БАН и на медиите.
Кулминацията на честването на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция ще бъде през април във Велико Търново. На 15 април Старата столица ще е домакин на голяма научна конференция за Търновската конституция и действащия основен закон, в която ще участват водещи историци и юристи. Същия ден ще бъде открита и изложба „Дневниците на Народното събрание” в Читалище “Надежда”. След това в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде представена изложбата, посветена на изработването и подписването на Търновската конституция. Също там ще бъде проведено и тържествено заседание на Конституционния съд на Република България, а вечерта на 15 април в Двореца на културата и спорта “Васил Левски” ще има концерт на ансамбъл “Българе”, който ще е със свободен вход.
Навръх 16 април в историческата зала на музей “Възраждане и Учредително събрание” ще се проведе тържествено заседание на 44-о Народно събрание. Ще бъде прието обръщение към българския народ, официалните лица и гостите ще преминат в шествие по централната улица на града, за да поднесат венци и цвета на паметника “Майка България”. Същия ден Националният гвардейски оркестър ще покаже спектакъла си “Искри”, а вечерта ще приключи с тържествена заря проверка на площада пред Царевец и със спектакъла “Звук и светлина”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.