06.02.2019 17:00

Представителят на Световната банка в България Фабрицио Дзарконе: „Велико Търново е модел за успешно икономическо развитие, възнамеряваме да задълбочим връзките си с града“

Висока оценка за икономическия подем във Велико Търново даде постоянният представител на Световната банка в България Фабрицио Дзарконе. Старата столица бе първият извънстоличен град, посетен от Дзарконе. Той бе придружаван от негови колеги експерти по финансиране и търговия, инфраструктура и устойчиво развитие, образование, координация на проекти.
Делегацията бе приета от кмета на Велико Търново Даниел Панов, а работната среща продължи повече от два часа. Обхванати бяха както местни, така и национални въпроси, касаещи всички общини. В разговорите участва и заместник-кметът Снежана Данева-Иванова.
Фабрицио Дзарконе сподели, че независимите доклади на Световната банка дават висока оценка за ръста на чуждестранни инвестиции във Велико Търново, за развитието на икономиката, за привличането на млади хора и увеличаването на населението. Той подчерта, че от първо лице се е уверил в обективността на докладите.
„Примерът на Велико Търново е много полезен за Световната банка. Ние можем да го споделим с други градове и държави. Затова възнамеряваме да задълбочим връзките си с града, да помогнем за продължаване на този икономически подем, за преодоляването на препятствия и за решаването на различни проблеми. С нетърпение очаквам бъдещото сътрудничество“, коментира представителят на Световната банка в България.
„Оценката на Световната банка е добра реклама за нашия град пред бъдещи инвеститори. Работещият модел на връзката образование – бизнес, паралелките по различни професии в училищата и привличането на работна ръка от съседни общини и области също направиха силно впечатление на гостите“, коментира кметът Даниел Панов. Градоначалникът запозна Дзарконе с актуалните проекти и перспективите пред Старата столица. Един от тях е изграждането на новия градски център на мястото на Старото военно училище. За първата сграда – експоцентър, както и за инфраструктурата край нея, е достъпно европейско финансиране. Панов посочи, че активно се проучват и други финансови механизми за останалата част от общинската инфраструктура.
Тема на срещата бяха и въпроси, които касаят всички български общини – увеличаване на средствата за четвъртокласната пътна мрежа и бъдещето на програмата за саниране. „Становището на Сдружението на общините, е че програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради трябва да продължи, да бъде оптимизирана, а подходът при избор на сградите да бъде още по-ефективен. Вече се водят разговори с регионалното министерство относно критериите и начините, по които Световната банка може да помогне както за санирането, така и за подобряване на развитието на градовете.
Във Велико Търново делегацията от Световната банка посети едно от най-бързо развиващите се предприятия – „Престиж – 96“, крепостта Царевец и други забележителности. В своеобразен гид на гостите влезе заместник-кметът Снежана Данева-Иванова.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.