19.02.2019 10:00

Часове по професионално ориентиране започнаха във великотърновските училища

Кариерни консултанти откриват приемна в общинския информационен център

Часове по професионално ориентиране с участие на представители на бизнеса, на предприемачи и хора с успешна реализация започнаха във великотърновските училища. Началото бе поставено в ОУ „Димитър Благоев“. С голям интерес учениците се запознаха с дейността на една от водещите компании в сферата на IT сектора и електрониката – „Тремол“, представена от изпълнителния директор Кирил Янев, както и с тайните на кулинарното майсторство, разкрити им от шеф-готвач Радослав Машков от веригата заведения „Бианко“.
Откритият урок бе воден от кариерните консултанти към общинския център за подкрепа и личностно развитие. Инициативата за поредицата от открити срещи в училищата е на кмета на Велико Търново Даниел Панов.
Този четвъртък /21 февруари/ акцията продължава с урок в Професионалната гимназия по моден дизайн, където учениците ще разговарят с дизайнера, предприемач и общински съветник Атанас Парушев. Срещата започва в 13,30 ч. На 27 февруари /сряда/ консултантите ще бъдат в Основно училище „Христо Ботев“, където участие са потвърдили представители на сладкарската фабрика „Престиж – 96“ във Велико Търново. Урокът започва в 13,45 ч.
Целта на поредицата от срещи е по-малките ученици да получат съвети и помощ при избор на специалност в гимназиите и средните училища, а по-големите – да се запознаят с възможностите за професионална реализация както след средното, така и след висшето образование, да опознаят профилите на различните професии и др.
От 28 февруари /четвъртък/ започва работа открита приемна на кариерните консултанти в информационния център в сградата на Община Велико Търново. В рамките на учебната година всеки четвъртък от 14,00 до 16,30 ч. експертите ще се срещат с ученици и млади хора. Целта на новата услуга е да се популяризира и разшири дейността по ранното и навременно кариерно консултиране и  ориентиране на младите хора като част от общата подкрепата на учениците при избора им на образование и професия.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.