26.02.2019 14:00

Нова паметна плоча на Венета Ботева бе поставена на къщата й във Велико Търново

Нова паметна плоча напомня за Венета Ботева – съпругата на големия български революционер и поет Христо Ботев, живяла във Велико Търново. Мемориалният символ е поставен върху къщата на Венета и Иванка Ботеви, намираща се на улица „Митрополит Панарет Рашев“ в Стария град. Мраморното изделие е изработено от скулптора Денислав Сираков.
Новата плоча е точно копие на оригиналния знак, поставен на фасадата на къщата през 1948 година. Старият паметен символ бе разцепен, а деформацията му е факт от няколко десетилетия насам.
Изработването на новата плоча е по повод 100-годишнината от смъртта на Венета Ботева, напуснала земния свят на 27 февруари 1919 година. Дейността е възложена от Община Велико Търново и е част от програмата по поддръжката на паметниците и мемориалните знаци. Наскоро в града бяха почистени два знакови монумента – на Апостола на свободата Васил Левски и на големия български поет, публицист, общественик и политик Петко Рачов Славейков.
Инициативата на Община Велико Търново за почистване на паметници и художествени скулптури продължава през цялата година.

 

 
© 2022 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.