28.02.2019 15:30

С концерти и майсторски клас във Велико Търново почитат Панчо Владигеров

Музикалните събития са по повод Освобождението и 150 годишнината на читалище „Надежда – 1869“

С два концерта и майсторски клас за ученици във Велико Търново ще бъде почетена 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров. Събитията поставят началото на програмата за отбелязване на 150 години от основаването на Читалище „Надежда – 1869“. Повод за провеждането им също е честването на Националния празник, когато се навършват 141 години от българското Освобождение, както и Празникът на Старата столица – 22 март.
Навръх 3 март почитателите на класическата музика ще могат да се насладят на изпълненията на именития цигулар проф. Йосиф Радионов и на майстора на контрабаса Калоян Трифонов. Съпроводът на пиано ще е дело на Зорница Радионова и Дора Христова. Концертът ще бъде в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ и ще започне в 17,30 ч.
Във Велико Търново проф. Йосиф Радионов и Калоян Трифонов ще ръководят и майсторски клас по цигулка, виола и контрабас. 21 изявени ученици от музикални училища в цяла България, на възраст от 9 до 18 години, са се записали за участие. Корепетитори ще са Зорница Радионова и Дора Христова. Майсторският клас ще се проведе в Читалище „Надежда – 1869“ и в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ от 2 до 4 март. Концертът на учениците ще бъде в експозиционния комплекс на 4 март от 15,00 ч.
Организатори на музикалните събития са Община Велико Търново, настоятелството на Читалище „Надежда – 1869“ и местното Сдружение „Силания“. Концертите и майсторският клас бяха анонсирани на пресконференция от председателката на сдружението – цигуларката Дочка Михова, Калоян Трифонов, експерта от дирекция „Култура“ Георги Чукуров и арх. Донка Колева – председател на настоятелството на Читалище „Надежда – 1869“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.