19.03.2019 15:30

Дневници на първите законотворци показват във Велико Търново навръх 22 март

С богата програма Читалище „Надежда – 1869“ чества своята 150-годишнина

Дневници на първите законотворци в Следосвобожденска България ще бъдат показани в уникална изложба, която ще бъде открита във Велико Търново навръх празника на града – 22 март. Документите са част от фонда на Читалище „Надежда – 1869“, а експозицията е по повод навършването на век и половина от основаването на културното средище. Пред жителите и гостите на града ще оживеят дискусиите и дебатите на българските първенци, положили основите на държавността в края на XIX и началото на XX век.
Изложбата ще бъде открита във фоайето на читалището на 22 март от 15,00 ч.. съобщи председателят на читалищното настоятелство арх. Донка Колева. В архива на библиотеката на Читалище „Надежда“ се пазят над 150 тома дневници, водени както от Народното събрание, така и от заседанията на три Велики народни събрания.
С пъстра програма и разнообразни събития ще бъде отбелязана 150-годишнината на културната институция, посочи арх. Колева. Честванията са под патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов, а освен него, в организационния инициативен комитет влизат още ректорите на двата университета – проф. Христо Боднжолов /ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“/ и бриг. ген. Пламен Богданов /НВУ „Васил Левски“, председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов.
„Програмата показва, че първото търновско читалище е пазител на българската държавна и духовна традиция, популяризира съхраняваните в него културни ценности, културната дейност и работата с деца, подкрепени от общината, и сътрудничеството му с културните институции в града - библиотека, театър, музей и художествена галерия“, коментира Донка Колева.
На 19 април ръководителят на клуба по изкуства към читалището – д-р Николай Христов, ще представи изложба с акварели. В края на май ще бъде открита експозицията „В началото бе Надежда”, която включва първите картини, дарени от читалището на градската художествена галерия.
Кулминацията е на 7 юни - датата на създаване на НЧ „Надежда – 1869“. В салона на сградата Клубът по битова култура „Седянка” ще демонстрира богатството на българското ръкоделие. Веднага след това ще бъде даден старт на Национална конференция ,,Читалището 19 – 21 век. Аспекти за неговото бъдеще и за връзката му със съвременното медиократично общество”. Изложбата „Книжни съкровища“ ще покаже уникални старопечатни книги от фонда на институцията, както и издания, предоставени от други читалища в страната и от Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков”. Вечерта е празничният концерт „Надежда и приятели”, в рамките на който ще бъдат почетени дългогодишни културни дейци.
В края на септември ще се проведе изложба спектакъл „Театърът Надежда”, организиран съвместно с МДТ „Константин Кисимов“. Същата вечер ще бъде представен и проект за реставрация и адаптация на най-старата театрална сцена у нас.
На снимката отляво надясно: Доц. Димитър Димитров, зам-ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, арх. Донка Колева, бриг. ген . Пламен Богданов, Нелина Църова – директор дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.