03.03.2019 10:45

Велико Търново отбеляза тържествено Националния празник и 141 години от Освобождението на България

Кметът Даниел Панов: „Трети март ни задължава да бъдем единни“

Стотици жители и гости на Велико Търново отбелязаха Националния празник на Република България – Трети март, и 141 години от Освобождението на България от турско робство. Честването започна с военен ритуал, а под звуците на химна на Родината бе издигнат българският трибагреник. Последва празнично слово на кмета на Старата столица Даниел Панов, в което той подчерта, че свободата – чакана толкова столетия, не е дадена даром, а е извоювана от българския народ.
„На Трети март 1878 година свършва петвековният дълбок мрак. Макар и бавно, макар и столетия, светлината надделява и прекъсва завинаги онзи тъмен период на османско робство, в който народът ни е лишен от собствена държава и църква, от правото да бъде свободен. С Освобождението България се връща на картата на Европа – там, където е нейното заслужено място още от времената на хановете Аспарух и Крум, светия цар Борис Покръстител, царете Симеон, Самуил, великите братя боляри Петър и Асен, храбрия Калоян, мъдрия Иван Асен II, изстрадалия Иван Шишман.
Руско-турската освободителна война е кулминация на борбата, която знайни и незнайни български герои още от XV век водят срещу чуждата власт. Да – ние сме признателни към руската армия, генерали и войска, към всички народи, сражавали се в тази война срещу поробителя. Но трябва да бъдем още по-признателни към онези 30 000 български четници, които проляха кръв, за да я има датата Трети март 1878 година, за да я има България и да бъдем свободни. Всяко кътче от нашите земи носи спомени за героизма на поколения храбри четници и опълченци. Заради тях днес родният трибагреник гордо се вее от върховете на Царевец и Трапезица, а дори и от далечната Антарктида.
Свободата не ни е дадена даром. Затова датата Трети март е сред  най-светлите в дългата ни история“, каза в словото си Даниел Панов.
„Нека помним и почитаме тези, за които Родината бе висш идеал. Нека възпитаваме нашите деца в този дух на безкористно и чисто родолюбие, да ги учим да обичат Велико Търново и България, да знаят кои са били първите български ханове, славните ни царе, борците за национално Освобождение и самостоятелна църква, да познават събитията от нашата хилядолетна история. И да помнят, че в Търново – историческата и духовна столица на България, се случват най-важните държавнически събития от новата и най-новата ни история“, продължи Панов.
Кметът на старопрестолния град припомни, че тази година се навършват 140 години от приемането на Търновската конституция и подчерта, че този държавнически процес е пример за единство и национално обединение, отразяващ свободния български дух.
„Днес, 141 години след Освобождението и 140 години след Търновската конституция, нека се запитаме – единни ли сме? Не оставяме ли злободневието и политическите амбиции да имат превес? България се връща към заслуженото си място да бъде лидер на Балканите, а нашите градове отново придобиват европейски облик, както е било още в началото на миналия век. Нека бъдем единни имено заради това. Нека личните и политически стремежи останат на заден план, а най-високо бъдат Велико Търново и България, бъдещето пред нашите деца. Така ще докажем, че сме достойни наследници на героите, борили се за свободата. Трети март ни задължава да бъдем единни!“, завърши словото си Даниел Панов.
По традиция, част от празничната програма бе връчването на общинската академична награда „Трети март“. Неин носител стана курсант Иван Пърчев от Националния военен университет „Васил Левски“. Със старопрестолни грамоти бяха удостоени учениците от ПМГ „Васил Друмев“  Алекс Божилов, Таня Сейкова и Илиян Драганов, както и учителката им Донка Андреева. Повод бе отличното им представяне в телевизионното състезание „История БГ“. Техните съученици Белослава Маринова, Ивана Петрова и Николай Кръстев зарадваха всички присъстващи с литературно-музикална композиция, посветена на Трети март.
Пред паметника „Майка България“ отец Славчо отслужи благослов, а официални лица, жители и гости на Велико Търново поднесоха венци и цветя в знак на признателност към героите, загинали за свободата. Последва голямо хоро, поведено от ансамбъл „Българче“, в което се включи и кметът Даниел Панов. Голям интерес предизвика и откритата изложба на въоръжение и документи от времето на Освобождението, подготвена от клуб „Традиция“.
Сред уважилите честването бяха председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов, заместник-областният управител Ивета Кабакчиева, депутати, общински съветници, представители на институции, училища, университети, организации и др.
Кулминация на честването на Трети март е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще започне в 20,00 ч. тази вечер и ще може да бъде наблюдавана от площада пред Царевец.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.