18.02.2019 15:45

Адвокатите Йордан Минчев и Йоана Иванова: „Българите стават европейци преди 140 години с приемането на Търновската конституция“

Етика, професионализъм и чистене на системата от гнилите ябълки са необходими на юридическата гилдия за достойно място в обществото

В навечерието на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция разговаряме с двама великотърновски адвокати - Йордан Минчев и Йоана Иванова. Той е на 90 години и три месеца, тя е на 28 години.
Със своите 62 години стаж като действащ юрист, адвокат Минчев е сред доайените на тази професия в България. Изключителна личност, професионалист, в отлична кондиция и с тънко чувство за хумор, адвокат Минчев е забележителен събеседник. Завършил е право в Софийския университет в далечната 1946 година. От 1950 г. практикува във Велико Търново
Адвокат Йоана Иванова е представител на младите в гилдията на търновските адвокати. Възпитаник е на Юридическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ преди три години, предстои й дипломиране по „Право на европейския съюз“ в Софийския университет. От близо три години работи като адвокат в старата столица. Отговорен, възпитан и дисциплиниран млад човек, тя признава, че е имала възможност да учи в чужбина, но семейните ценности и възпитание са надделели и е твърдо решена да работи в България.
Защо е важна Търновската конституция и какво означава тя за развитието на държавата ни, е първият въпрос към двамата колеги.
С тази Конституция се създава институциализираната държавност в България, дават се права, но се дават и задължения на гражданите, които са важни, защото вменяват отговорности, казва Йоана. Тя категорично поддържа предложението на инициативния комитет от видни великотърновски общественици, датата 16 април да стане официален празник. На същото мнение е и адвокат Минчев. Говорим, че откакто сме в Европейския съюз сме станали пълноправни европейци, но малко хора си дават сметка, че реално българите са станали такива точно с приемането на Търновската конституция, казва той. И припомня, че в основата на най-важния закон преди 140 години залягат най-ценните моменти от водещите европейски конституции по онова време, като например Белгийската.
Как се е развила професията на юриста през тези век и 40 години разсъждават двамата великотърновски адвокати. И двамата с огромно съжаление признават, че в нашето съвремие тази, както и други престижни професии у нас, не са достатъчно оценени и страдат от дефицит на уважение.
С атаките пряко към адвокатурата, които наблюдаваме напоследък, се създава  неправилна нагласа в обществото, че едва ли не адвокатът е съучастник в престъпления, казва Йоана. Тя открито изразява и несъгласието си с това, че с някои промени напоследък, едва ли не се създават задължения на адвокатите да бъдат доносници на Държавна агенция „Национална сигурност“, което е в абсолютно противоречие с основните принципи на гилдията -  да се защитават интересите на клиента. Йордан Минчев подкрепя напълно нейната теза.
Етика и традиции са основните принципи, които съм следвал и не съм прекрачвал през дългата си кариера, категоричен е той. Нито материалните облаги, нито робуването на властта могат да бъдат оправдание за тяхното нарушаване. Адвокатът е легалната опозиция на властта, твърди Минчев и припомня, че въпреки левите си убеждения, преди време е защитавал двама студенти от Свищов, които разпространявали материали срещу Людмила Живкова.
Един от основните принципи в новата Конституция от 1991 г е принципът на правовата държава. Разбира се, той не може да бъде осъществен без принципа за разделение на властите. Наше професионално призвание е да защитаваме интереса на гражданите, но не с всички средства, допълва Йоана.
И двамата са категорични, че за да се върне доверието на обществото към юристите у нас, системата трябва спешно да се освободи от  всички възможни форми на корупция, колкото и клиширано да звучи това. Професионализъм, обучение, постоянно повишаване на квалификацията и изчистване от гнилите ябълки, са само част от пътищата, за да върнат българските прависти своето достойно име пред обществото.
Не по-маловажно според двамата търновски адвокати е и регулирането на висшето образование в България. Може да се стори обидно на някой, но аз мисля, че доста от сегашните преподаватели по право не са на необходимата висота, споделя Минчев. И си спомня за времето, когато като студент е слушал лекции от министри, регенти, пълномощни министри, от хора, знаещи по няколко езика и завършили едни от най-престижните университети в Европа. Зрелостниците, които завършват училище през последните години са по-малко от свободните места в университети и това пълен абсурд, казва Йоана Иванова. Тя определя като пълна недомислица и наличието на девет юридически факултета в страната, някои от които с доста спорна репутация. Над 3000 са завършващите юристи на година у нас, а нито фирмите, нито системата, нито администрацията има нужда от толкова кадри, допълва Иванова.
Когато аз започнах работя във Велико Търново, тук бяхме двайсетина адвокати. Някои от тях имаха дипломи от Швейцария и Франция. Наблюдавах поведението на колегите, някои от които истински колоси в правната мисъл, попивах най-доброто, за да стана като тях, спомня си Минчев. Сега се радва на все по-разрастващото се семейство на великотърновската адвокатура, която определя като една от най-авторитетните в страната. Когато отида на събрание и видя колко млади и красиви колежки имам, все едно съм на абитуриентски бал, с усмивка казва той. Има свое обяснение на феминизирането на професията и то е, че това е тежка и изнурителна работа, каквато все по-малко мъже могат да носят на плещите си...
Французите имат една максима, че адвокатът работи 20 години за името си, а  след това името работи за него, казва още Минчев.
Непрекъснато учене, квалификация, практика и пак е учене е пътят към професионалното израстване, твърди Йоана Иванова. 
Тя и адвокат Минчев разсъждават и върху това защо статистиката отчита по-малко съдебни дела и по-малко заетост на адвокатите. И двамата споделят мнението, че причината първо е в ниските доходи на хората, не дотам високата правна култура и не на последно място нереално високите адвокатски хонорари.
Какво биха пожелали на колегите си преди празника? Отговорност, категорична е Йоана Иванова. Пред себе си на първо място, пред обществото и пред клиентите. Дано всички колеги се радват на здраве, успехи и доходи, допълва адвокат Йордан Минчев.
И двамата подкрепят и се надяват да бъде прието предложението на инициативния комитет Велико Търново да получи статут на духовна и историческа столица на България, защото искрено вярват, че старата столица отдавна заслужава това признание.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.