23.04.2019 10:10

Велико Търново посреща нощта на Възкресение на върха на Царевец

За девета поредна година Велико Търново ще посрещне Христовото възкресение на върха на крепостта Царевец. Точно в полунощ на 27 срещу 28 април десетки църковни камбани ще звънят в унисон, за да възвестят настъпването на Великден. Благодатният огън ще бъде изнесен от Патриаршията музей „Възнесение Господне“, а пред храма ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.
Портите на Царевец ще бъдат отворени в 22,30 ч. вечерта на Велика Събота /27 април/, а в 23,30 ч. започва църковната служба. След изнасянето на Благодатния огън в полунощ и тържествения звън на църковните камбани ще започне голямо литийно шествие с факли. То ще премине от Патриаршията на Царевец до катедралата „Рождество на Света Богородица“ и ще бъде водено от кмета на Старата столица Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий.
В 1,00 ч. след полунощ започва Светата литургия по случай Христовото възкресение. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“.
2700 осветени яйца и парчета козунаци ще бъдат осигурени за жителите и гостите на Велико Търново, избрали да посрещнат Великден на Царевец. Жестът е на фирмите „Консорциум Агробизнес“ АД, „Метро Кеш Енд Кери България“ ЕООД и „ЦБА Асет Мениджмънт“, със съдействието на кмета Даниел Панов. Яйцата ще бъдат боядисани и украсени в ресторантите на хотелските вериги „Янтра“, „Панорама“, „Болярски“ и комплекс „Калоянова крепост“. Те ще бъдат осветени на Велики Четвъртък /25 април/ в катедралния храм. Подаряването им ще започне в 00,40 ч. във великденската нощ.
Богослужението по случай Второ възкресение ще бъде в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне в 11,00 ч. навръх Великден. В 21,00 ч. в празничната вечер ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.
Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община Велико Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.
Живеещите в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от семеен тип /В. Търново/ също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.
За сигурността и опазването на обществения ред ще се грижат служители на Районно управление на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и частни охранители.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.