17.05.2019 15:30

Никюп се побратими с френското село Ондовил

Великотърновското село Никюп, намиращо се до римския град Никополис ад Иструм, се побратими с френското село Ондовил. Подписите си под споразумението поставиха кметът на Никюп Йорданка Атанасова, заместник-кметът на Ондовил Жан-Шарл Пари и Жан-Жан Дьофур – председател на Асоциацията за побратимяване между двете населени места. Кратката церемония уважиха също заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова, областният управител проф. Любомира Попова и др.
Всички присъстващи бяха категорични, че побратимяването е стъпка към развитие на българо-френските отношения в сферата на културата, туризма и образованието. Снежана Данева-Иванова припомни, че от години Велико Търново е побратимен с френския град Байон и повече от 10 години френските и българските експерти работят съвместно в сферата на опазването на културно-историческото наследство. 20% е ръстът на туристите от Франция в старопрестолния град през миналата година, каза още Снежана Данева-Иванова.
Йорданка Атанасова и Жан-Жак Дьофур разказаха, че двустранните отношения са започнали още през 2013 година по време на посещение на жителите на Ондовил в Никополис ад Иструм. През миналата година делегация от Никюп е гостувала във френското село, там е било взето решението за побратимяване.
Гостите получиха ключодържатели, за да държат здраво ключа на приятелството си с Никюп и албум за снимки. А французите подариха на кметицата Атанасова картина и знамето на Нормандия, в чиято област е Ондовил.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.